Norges Bank besluttet 21. september 2022 å heve styringsrenten med 0,5 prosent, opp til 2,25 prosent. En svært høy prisvekst er årsaken, og som om økningen nå ikke var nok er det stor sannsynlighet for at vi får en ny renteøkning i November.
En konsekvens av dette er at bankene også setter opp rentene på lån og innskudd. Det vil nok føre til at de fleste av oss kommer til å oppleve en langt strammere økonomi i tiden som kommer. Så hva bør en gjøre nå som renten er på sitt høyeste på lenge?
Les videre og se våre tips og råd.
Hvorfor besluttet Norges Bank å heve styringsrenten?
En prisvekst langt over sentralbankens mål på 2 prosent er årsaken til den nylige renteøkningen. Det er også utsikter for at den høye inflasjonen vil vedvare lengre enn det Norges Bank først har antatt.
De nye prognosene legger til grunn at en renteøkning til rundt 3 prosent i løpet av vinteren virker trolig. Samtidig vil det videre forløpet avhenge av den økonomiske utviklingen, og skulle inflasjonen avta kan behovet for nye renteøkninger bli mindre.
Uansett, den nye økning vil nok få en betydelig effekt på de månedlige utgiftene. Har du et boliglån på 3 millioner med en nåværende rente på 3 prosent og nedbetaling på 20 år, vil en økning på 0,50 prosent øke utgiftene med nærmere 800 kroner i måneden.
De økte utgiftene gjør nok at forbruket må ned. Vet du ikke helt hva du skal kutte ned på? Da kan kanskje tipsene nedenfor være til hjelp.
Økonomenes råd i perioder med renteøkning
Med noen små og enkle hverdagsgrep kan du spare mye penger. Alt som trengs er litt dedikasjon og at man er bevisst over hva man faktisk bruker penger på. Her ser du våre tips til hvordan spare penger:
Kutte ned på unødvendige kostander
Småbeløp her og småbeløp der, enten om det er kaffen på Narvesen hver morgen før jobb eller strømmeabonnement som bare er der uten å bli brukt, spiser overraskende mye av et månedsbudsjett.
Gå gjennom eget forbruk, sett opp budsjett og kutt ned på kostandene du føler er unødvendige. Et annet tips kan være å handle på salg, og såkalte FirstPrice matvarer, som er langt billigere enn andre merkevarer.
Betale dyre smålån
Kredittkort og andre forbrukslån er gjeld du bør kvitte deg med så fort som overhodet mulig. Rentene på slike lån er ofte svindyre, og har også tendens til å stige voldsomt i perioder med renteøkning.
Har du mange smålån og føler du ikke har helt kontroll. Da kan være lurt å søke refinansiering. Refinansiering er når du samler alle lån i et felles lån, som ikke bare gir bedre oversikt, men det kan også gi bedre rentebetingelser. Det er potensielt svært mye penger å spare på å søke refinansiering.
Tjenestetorget Finans er en uforpliktende tjeneste som sammenligner tilbud fra 17 forskjellige banker. Deres mål er å hjelpe kundene sine med å finne gode låneløsninger.
Bytte avtaler
En annen ting du kan spare mye penger på er å bytte avtaler. Se gjennom hva du betaler i strøm, forsikring og mobil, og sjekk om du kan få bedre betingelser hos andre leverandører.
Sammenlign tilbud på forskinger her.
Her kan du Sammenligne tilbud på strøm.
Sammenlign tilbud på mobil her.
Har du penger til overs? Da kan det være lurt å investere dem i enten aksjer eller fond. Bare husk at investeringer involverer risiko. Ikke bruk mer penger enn du har råd til.
Ofte stilte spørsmål
Neste renteøkning er ventet å skje allerede i november.
Ifølge boliglånsforskriften skal man tåle en renteøkning på fem prosent.
Norges Bank prognoser viser at renten kan gå opp til 3 prosent i løpet av vinteren.
Det er ventet at renten vil stige til 3 prosent i løpet av vinteren.
Norges bank øker renten for å dempe den raske prisveksten. Inflasjonen er på sitt høyeste på mange år.
For mange vil renteøkningen bety et trangere budsjett, særlig for de med høyt boliglån.
Det finnes flere alternative investeringer til aksjer. Dette inkluderer investering i eiendom, obligasjoner og råvarer, som gull og sølv,