Foto av Ole Jørgen Bratland / © Equinor
Equinor er Oslo Børs største selskap målt i markedsverdi, og i denne artikkelen finner du nyttig informasjon om Equinor aksje. Vi går igjennom viktig selskapsinformasjon, hvilken type aksje det er og fordeler med å investere i Equinor.
Du finner også en lettlest guide som beskriver hvordan kjøpe aksjer i oljeselskapet og selvsagt også hvilke plattformer som er best å kjøpe i fra. Les videre og lær alt du trenger å vite om Equinor aksjer.
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Hvorfor investere i Equinor aksje?
Å investere i Equnior aksje innebærer eksponering mot Norges soleklart største selskap målt i børsverdi. Oljegiganten har en markedsverdi på over 100 milliarder dollar, og er også blant verdens største selskaper. De er i skrivende stund rangert som det 111.største selskapet i verden, ifølge companiesmarketcap.
Å kjøpe Equinor er derfor karakterisert som en forholdsvis trygg investering. Selskapet har god omsetning, høy inntjening og er således kjent for å betale utbytte. Eksakt utbytte varierer, men aksjeutbytte på omkring 2 kroner har vært standarden de siste 4 årene.
Fordeler med utbytte er at du får løpende inntekter uten at du trenger å selge aksjene. Dette kan også være med på å utjevne tap ved et eventuelt kursfall. Du kan lese mer om utbytteaksjer her.
Sammenlignet med å spare penger i banken har investeringer i Equinor gitt langt bedre avkastning de siste årene. Equinor aksjekurs siste 5 år har steget med over 70 prosent.
Det vil si at en investering på 10,000 kroner ville i dag ha vært 17,000 kroner, og da er heller ikke utbyttet med i beregningen. Dog er det å kjøpe aksjer forbundet med risiko. Aldri bruk penger du ikke har råd til å tape.
Fordeler med å kjøpe aksjer i Equinor
- Du investerer i Norges største selskap og et av verdens største selskaper.
- Equinor betaler normalt utbytte. Utbytteaksjer gir løpende inntekter uten at du trenger å selge aksjene.
- Equinor aksjer er et godt valg som en langsiktig investering, men kan også passe til trading grunnet nokså betydelige kurssvingninger på kortere sikt.
- Å kjøpe Equinor aksjer er svært enkelt med en god handelsplattform.
Hvor kan jeg kjøpe Equinor aksje?
Det er flere plattformer som tilbyr kjøp og salg av Equinor aksjer. Du bør vurdere om du skal trade aksjene eller holde på dem på lang sikt. Skal du være trade aksjene, er det mer hensiktsmessig med en såkalt CFD-plattform.
Ønsker du derimot å holde på aksjene over lengre tid, er det mer nyttig med plattformer som tilbyr aksjer også utenom CFD. Se vår kåring av beste nettmeglere.
Slik kjøper du aksjer
Å kjøpe aksjer i Equinor er enkelt og tar ikke veldig lang tid. Under finner du en guide som beskriver hvordan du investerer i aksjer.
Steg 1 – Velg handelsplattform
Valg av plattform bør baseres på egne preferanser, men samtidig er det en del faktorer du bør vurdere, som for eksempel:
- Trygghet og sikkerhet: Stol kun på regulerte plattformer. Du bør også undersøke hva som er gjort for å beskytte brukerkontoen mot hacking og annen uredelig aktivitet.
- Omdømme og rykte: Antall brukere og generelt omdømme kan være en god pekepinn på hvor god eller dårlig en plattform er.
- Handelsgebyrer og øvrige avgifter: Kurtasje, spredning og øvrige avgifter spiser mye av pengene dine. Unngå kostbare handelsplattformer.
- Utvalg: Du bør også vurdere utvalget til plattformen, både i forhold til antall aktivum samt verktøy og funksjoner.
- Brukervennlighet: Velg en plattform tilpasset dine mål og din erfaring. Skal du investere på lang sikt er det lite hensiktsmessig med CFD-plattformer forbeholdt tradere.
Steg 2 – Opprett konto og sett inn penger
Når du har valgt en nettmegler er neste steg å opprette konto. Dette gjøres ved å fylle ut registreringsskjemaet og gjennomgå en såkalt KYC-prosess. Denne innebærer å svare på noen investeringsrelaterte spørsmål
Når kontoen er opprettet må du gjøre et innskudd. Du kan sette inn penger ved hjelp av bankoverføringer, med debet/kredittkort eller gjennom en digital e-pengeoverføringstjeneste.
Steg 4 – Kjøp Equinor aksje
Når pengene er på konto kan du kjøpe aksjer. Du søker bare i søkefeltet, og klikker deg inn på resultatet. Du finner da selskapsinformasjon og annen relevant informasjon om aksjen, som historisk utvikling nåværende kurs blant mer. På kjøpssiden velger du beløpet du ønsker å kjøpe for.
Om Equinor
Dagens Equinor startet sin reise i 1972, da som Statoil, og det var først i 2018 at de skiftet navn til equinor. Selskapet er svært aktiv i energisektoren, og det driver primært leting og produksjon av olje og gass.
I nyere tid har imidlertid selskapet satset tungt på utvikling av miljøvennlige energikilder, blant annet vindkraft. En stor del av Equniors inntekter, omtrent 90 milliarder dollar, er rapportert å gå til investeringer i fornybar energi.
Equinor har hovedkontor i Stavanger, men opererer på globalt nivå. Totalt har de over 20,000 ansatte og en børsverdi på 115 milliarder dollar i skrivende stund. Dette plasserer Equinor blant de 120.største selskaoene i verden, og det er en økning på 33 prosent sammenlignet med 2021.
Inntjeningene til selskapet er også stabilt høyt. De siste fem årene har omsetningen vært på over 60 milliarder dollar, sett bort ifra 2020, som var noe dårligere grunnet Covid-pandemien. 2021 og 2022 har vært knallår for det norske oljeselskapet, hvor dem i 2021 hadde en nettoinntekt på 8,5 milliarder dollar.
Equinor aksjekurs
Aksjekursen til Equinor er i skrivende stund på 362 kroner. Dette er en oppgang på 53 prosent sammenlignet med starten av 2022, da kursen lå på om lag 235 kroner. Går vi tilbake til 2019 har Equinor aksjer steget med over 100 prosent sammenlignet med kursen i skrivende stund.
Om vi går enda lengre tilbake i tid, nærmere bestemt til 2001, har kursen steget med nært 420 prosent. Beste notering noensinne skjedde i 2022, da kursen var på 410 kroner. Som du ser på illustrasjonen er Equinor aksje noe volatil.
Som en såkalte oljeaksje korrelerer nemlig kursutviklingen tett med oljeprisen, og følgelig er aksjen noe syklisk på kortere sikt. Men sett i et lengre perspektiv, særlig de siste to årene, har prisen steget stabilt mye.
Klikker du her kan du følge Equinor aksjekurs live.
Equinor utbytte
Som forklart betaler Equinor utbytte. Det vil si at de gir en del av sitt overskudd til sine aksjonærer, altså de som eier aksjer i selskapet. Dette gjør at du kan generere passive inntekter. I tillegg kan det kompensere for tap ved kursfall.
Utbytteaksjer er av opplagte årsaker svært fordelaktige for langsiktige investorer. Da tjener du penge rbåde når aksjekursen stiger og når det betales utbytte.
Equinor utbytte er skiftene og varierer alt etter hvordan selskapet presterer, men ser vi på historikken er det i snitt på rundt 2 kroner per aksje. Med andre ord får du utbetalt 2 kroner per aksje du eier. Eier du 100 aksjer får du 200 kroner i utbytte.
Normalt betales utbytte kvartalsvis, som er fire ganger i løpet av et år, men i 2020 betalte de ekstraordinært utbytte, mer enn fire ganger iløpet av året. Dette på grunn av skyhøye inntekter som følger av den høye oljeprisen.
Equinor aksjeutbytte historikk:
- 2,02 kroner per aksje
- 5,05 kroner per aksje
- 1,93 kroner per aksje
- 1,95 kroner per aksje
- 1,56 kroner per aksje
- 1,33 kroner per aksje
- 0,99 kroner per aksje
- 2,72 kroner per aksje
Hvem passer Equinor aksjer for?
Equinor aksje er godt tilskudd til både aktive porteføljer, hvor målet er å prøve utnytte prissvingninger til sin fordel, og til langsiktige porteføljer, hvor målet er sitte på aksjene lengst mulig.
Kursen er nemlig noe syklisk, beveger seg i takt med oljeprisen, og vil dermed opplevde betydelige opp- og nedsvingninger i løpet av kortere tidsperioder. Samtidig er det aksjene til et av de største selskapene i verden, som har god omsetning og økonomi. Følgelig er Equinor en stabil utbytteaksje, som er til stor fordel for langsiktige eiere.
Mange er kanskje også skeptiske til å eie aksjer i selskaper som opererer i en sektor som mange hevder er på vei ut, nettopp olje og gass, men Equinors “grønne satsning” gir grunn til å tro at selskapet vil bevare sin ledende markedsposisjon.
Konklusjon er at Equinor aksjer er verdt å vurdere både om du skal skape en langsiktig investeringsportefølje og om du ønsker å trade aksjer.
Alternativer til Equinor aksje
Vurderer du andre alternativer til Equinor aksje, enten fordi den ikke falt i smak eller fordi du ønsker en godt diversifisert portefølje? Da kan det være verdt å ta en titt på følgende selskaper;
- Exxon Mobil
- Chevron
- Shell
- ConocoPhillips
- PetroChina
- Repsol
- Aker BP
Oppsummering av kjøpe Equinor aksje
Å kjøpe Equinor aksje er enkelt med en god handelsplattform. Vår anbefaling er Nordnet, og det av flere årsaker. Å investere i Equinor kan være fordelaktig av flere grunner, blant annet på grunn av utbetaling av utbytte.
Aksjeinvesteringer er imidlertid forbundet med risiko. Om du likevel ønsker eksponering mot energiaksjer, som Equinor, men med redusert risiko kan det være lurt å vurdere fondsinvesteringer. Da investerer du i flere aksjer på en og samme gang.
Ofte stilte spørsmål
For å kjøpe aksjer i Equinor må du opprette konto hos en nettmegler, gjøre et innskudd og og oppgi identitet. Vår anbefalte nettmegler er Nordnet.
Det er flere grunner til at Equinor aksjekurs kan falle, men ofte er det på grunn av et fall i inntekter. Inntektene til Equinor påvirkes i stor grad av oljeprisen.
Equinor kurs nok er i skrivende stund 362 kroner.
Equinor betaler normalt kvartalsvis utbytte.
Staten er største eier i Equinor, eier opptil 67 prosent av aksjene. De resterende aksjene eies av et bredt utvalg av investorer.
Equinor er betegnet som en trygg investering. Det er Norges største selskap og et av verdens største selskaper, og det er kjent for å betale et nokså høyt utbytte.
Hvordan du selger Equinor aksjer avhenger av hvilken plattform du bruker. Men prosessen innebærer normalt å gå til porteføljen, klikke deg inn på aksjen for å deretter klikke på “avslutt handel”.