OBS: Denne teksten har et morsomt preg. Vi har stor respekt for Greta Thunbergs kamp mot klimakrisen.
– De vil fortsette å investere i fossilt brensel og kaste folk under bussen til egen vinning. Vi må kreve endring og rettferdighet, sa Greta Thunberg til deltakerne i årets verdens økonomiske forum (WEF) tidligere i år.
Den svenske klimaforkjemperen er klar i sin tale om at både verdensledere og store selskaper driver med alt annet enn klimasamarbeid. Å stoppe klimakrisen er en av de største oppgavene vi har foran oss. Da er det godt å vite at det også finnes selskaper som bidrar til en bedre fremtid.
Om Greta Thunberg investerer i aksjer er uvisst, og svaret er trolig et nei. Men hvis hun hadde bygget en portefølje med børsnoterte selskaper, hvordan ville porteføljen sett ut?
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Greta Thunberg ville for all del ikke investert i fossilt brensel
Greta Thunberg blir av mange sett på som en av hærførerne av den nye klimabevegelsen og har streiket for klima siden 2018. Selv har hun sagt at verden ikke trenger netto nullutslipp, men reelt nullutslipp. Hvordan land definerer «netto null» kan nemlig variere, mens et reelt nullutslipp betyr at ingen miljøfarlige stoffer som kan føre til miljøskade slippes ut i atmosfæren. Poenget med netto nullutslipp er at man derimot kan kompensere for de utslippene som er helt nødvendige.
En ting vi helt sikkert kan slå fast, er at Greta Thunberg ville for all del unngått å investere i selskaper som driver med forbrenning av fossilt brensel.
– Selskaper kan ikke hevde at de jobber for nullutslipp hvis de fortsetter å investere i fossil energi, skrev FN-eksperter i en rapport som ble offentliggjort mot slutten av fjoråret.
Equinor som en versting
Med sikkerhet kan vi derfor også understreke at Equinor ikke ville funnet sted i Thunbergs portefølje. Den internasjonale miljøorganisasjon Greenpeace, som Greta Thunberg donerte penger til i 2019 i forbindelse med et klimasøksmål for å stanse oljeutvinning i Arktis, har kalt Equinor for Norges største klimaforurenser i forbindelse med FN-rapporten:
– Dette [FN-rapporten] er en marsjordre til Equinor fra FN om å stanse alle nye fossiprosjekter. Oljefelt som Wisting må kastet på historiens skraphaug, sa Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en epost til NTB.
I verdenssammenheng kan man muligens konkludere med at Equinor er et “renere” selskap innenfor sin sektor. Likevel er utvinning av olje- og gass utelukkende negativt for miljøet.
Amazon ser på Greta Thunberg som en trussel
I 2020 uttalte Amazon-sjef Jeff Bezoz at Amazon vil være klimanøytralt innen 2040. Samme år kom de med nyheten om at selskapet ville donere 10 milliarder dollar til arbeid mot klimaendringene. Bezoz skrev selv på sin personlige Instagram-konto at klimaendringene er den største trusselen mot planeten vår.
Amazons tiltak er selvfølgelig utelukkende positivt. Likevel er det flere som hevder at det er en egeninteresse rundt initiativet «Bezos Earth Fund». Bezoz har nemlig fått kritikk for å ikke dele nok av sin enorme formue til veldedige formål, og samtidig som nyheten kom ut hadde Vice også fått tilgang til flere interne Amazon-dokumenter. Dokumentene viste blant annet at Amazon har kalt Greta Thunbergs «Fridays for Future»-kampanje, Greenpeace og en rekke andre klimaforkjempere en potensiell trussel mot forretningene.
We're very honoured by this!
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) November 26, 2020
But in all fairness @amazon , if you consider schoolchildren fighting for the right to a safe future to be a "threat to your business", then you seriously need to reconsider your priorities…#FridaysForFuture https://t.co/EO49WeFrdI
Blant de fem største selskapene i verden finner vi Apple, etterfulgt av Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet (Google) og Amazon. Foruten oljeselskapet Saudi Aramco, opererer resterende i teknologisektoren. Selv om enkelte kan bidra med donasjoner og investeringer rettet mot bærekraftige tiltak, kan man konkludere med at disse selskapene ikke har en sterk agenda for å bekjempe klimakrisen. Det er derfor svært tvilsomt at Greta Thunberg ville satt penger i noen av disse selskapene.
Greta Thunberg ville trolig sett mot bærekraftige selskap
Vi kan vel fastslå med ganske stor sikkerhet at Greta Thunberg ville rettet blikket mot selskaper som slår best ut på bærekraft. Porteføljen ville nok mest sannsynlig hatt en stor andel av selskaper som driver med bærekraftig energi eller bidrar til positive klimaløsninger, som innenfor elektriske kjøretøy, smarte bygg og sirkulær økonomi.
Medie- og forskningsselskapet Corporate Knights rangerer hvert år de 100 mest bærekraftige selskapene på børs. De analyserer nesten 7000 selskaper verden over. Eneste kravet er at selskapet må ha en brutto omsetning på mer enn 1 milliard dollar og må være børsnotert. På toppen av listen finner man:
- Schnitzer Steel Industries: Et amerikansk selskap som driver med stålproduksjon og gjenvinning av skrapmetall.
- Vestas: Det danske selskapet er en av verdens største produsenter av vindturbiner for fremstilling av elektrisk kraft. De har en markedsandel på rundt 20 %
- Brambles: Et selskap fra Australia som spesialiserer seg på sammenslåing av laster, paller, kasser og containere.
- Brookfield Renewable Partners: I motsetning til de andre selskapene, er Brookfield et selskap som primært investerer i selskaper innenfor fornybar energi og avkarboniseringsløsninger. Det kanadiske selskapet bidrar derfor med å bekjempe klimaendringer ved hjelp av deres kapital.
- Autodesk: Det amerikanske IT-selskapet står frem som et godt eksempel for andre teknologiselskaper. De driver alle fasiliteter, skytjenester og arrangementer med 100 % fornybar energi.
- Evoqua Water: En global leverandør av vannteknologi. Det amerikanske selskapet beskytter og forbedrer verdens mest grunnleggende naturressurs: vann.
Ettersom disse selskapene troner høyest på Corporate Knights bærekraftigskåring, er det ikke utenkelig at noen av disse selskapene hadde blitt inkludert i Greta Thunbergs portefølje. Likevel hadde det nok blitt gjort en grundig due diligence for å konkludere at de holder det de lover.
Hvordan investere i bærekraftige selskap?
Du kan enkelt komme i gang med å kjøpe grønne aksjer gjennom en nettmegler. Det viktigste er at du finner en handelsplattform som tilbyr kjøp og salg av aksjene til selskapet du ønsker å investere i. Vi kan anbefale Nordnet, som har et stort utvalg av aksjer fra hele verden. På grunn av det store utvalget, vil det være enklere for deg å bygge en portefølje av selskaper som er i tråd med din strategi.
Alt du behøver for å komme i gang er å:
- Velge en handelsplattform
- Opprette en konto
- Gjennomføre et innskudd
- Velge aksjen og klikk på “kjøp”
Vi har laget en steg-for-steg oppskrift under som viser deg hvordan du kommer i gang:
1. Velge en handelsplattform
Når du skal i gang med å velge en passende handelsplattform, er det noen faktorer du bør se på:
- Hvor mye tar plattformen i gebyrer? Høye gebyrer vil føre til at du får en lavere avkastning. Derfor er det lurt å velge en aktør som tar minimalt for kjøp og salg av aksjer.
- Plattformens utvalg: Forsikre deg om at plattformen har et tilstrekkelig utvalg. Dette gjør det enklere for deg å investere i de aksjene du ønsker, samt å bygge en bred portefølje.
- Er plattformen lett å bruke? Å investere trenger ikke være komplisert. Finn en plattform som er brukervennlig og enkel å investere i.
Som kort nevnt, anbefaler vi plattformen til Nordnet. Likevel er det viktig å finne en plattform som passer til dine preferanser og behov. Nordnet er imidlertid et populært valg her til lands, er pålitelig og regulert, har et bredt utvalg av finansielle instrumenter og et stort antall grønne aksjer tilgjengelig.
2. Opprette en konto
Vi vil videre ta utgangspunkt i Nordnet, ettersom det er vår foretrukne plattform. Her vil du enkelt, raskt og gratis kunne registrere din konto. Dette gjør du inne på deres nettside, ved å trykke på “bli med nå”.
Fyll inn e-post, lag et brukernavn og passord. Deretter må du registrere deg med BankID.
3. Gjennomføre et innskudd
Etter at kontoen er opprettet, må du gjøre et innskudd. Du kan sette inn penger på mange måter, som via bankoverføring og betalingskort.
4. Velge aksjen og klikk på “kjøp”
Nå er du i siste steg i prosessen og kan komme i gang med din investering. Hvis du er usikker på hva du vil investere i, kan du filtrere deg gjennom de ulike kategoriene. Om du allerede har sett for deg en aksje, kan du søke på selskapet i søkefeltet. Deretter klikker du på “handle”.
Porteføljen til Thunberg ville vært høyt eksponert mot det europeiske markedet?
Mange selskaper fra Corporate Knights sin kåring av de mest bærekraftige selskapene befinner seg i Europa. 44 % av selskapene er europeiske, etterfulgt av Asia-Pacific på 22 %. Amerikanske selskaper står for rundt 20 %, mens Canada representerer 11 %.
Det er med andre ord tydelig at flere selskaper i Europa har et stort fokus på bærekraft, og det er derfor tenkelig at Greta Thunbergs portefølje ville bestått av flere selskaper i dette markedet. De 5 europeiske selskapene øverst på listen som opererer innenfor fornybar energier er: danske Vestas Wind og Ørsted, Storbritannias Atlantica Sustainable Infrastructure, spanske Iberdrola og italienske Edoardo Raffinerie Garrone (ERG).
Det er også tre norske selskaper på listen, nemlig Atea, Orkla og Storebrand.
De bærekraftige selskapene har gitt meravkastning
Corporate Knights startet sin kåring i 2005. Siden den tid har selskapene som befinner seg på listen utkonkurrert både verdensindeksen (MSCI ACWI) og andre ESG-indekser. Fra 2005 og til utgangen av 2022 ga verdensindeksen en avkastning på 222 %, som tilsvarer en akkumulert avkastning på 13 % årlig. I motsetning har selskapene på Corporate Knights sin liste gitt en avkastning på 270 %, som tilsvarer 16 % årlig.
Hva beviser dette? Jo, nemlig at investeringer i bærekraftige selskaper ikke trenger å gå på bekostning av avkastningen. Vi er i en tid hvor vi er nødt til å omstille oss. Selskapene som mestrer dette, vil mest sannsynlig også være de som overleverer og gir investorer god avkastning på sine investeringer i tiden fremover.
Oppsummering
Først og fremst er det viktig å poengtere at dette kun er spekulasjoner, og at ingen vil kunne vite hvordan Greta Thunberg ville investert sine penger. Vi har sett primært på aksjemarkedet, men kanskje unoterte aksjer kunne vært enda mer attraktivt, i og med at man vil kunne få mer innflytelse.
Hvis Greta Thunberg derimot hadde investert i aksjer, ville det trolig vært i bærekraftige selskaper. Det er lett å tenke at fokuset hadde vært rettet mot selskaper innenfor fornybar energi.
Equinor, og andre selskaper innenfor olje- og gass, ville nok garantert blitt utelatt. Selv om denne artikkelen har en morsom vinkling og innebærer mye synsing, vil du likevel få eksempler på selskaper som har et bærekraftig fokus. Selskapene har gitt god avkastning over flere år og kan passe inn i en portefølje.
Ofte stilte spørsmål
Vi har ikke noen opplysninger om at Greta Thunberg investerer i aksjer.
Det finnes ingen offentlig informasjon om at Greta Thunberg investerer i noen børsnoterte fornybare aksjer. Hva hun investerer i er derfor kun spekulasjoner.
Ifølge kåringen til Corporate Knights, som hvert år rangerer de 100 mest bærekraftige selskapene på børs, er Schnitzer Steel, Vestas Wind, Brambles, Brookfield Renewable Partners, Autodesk og Evoqua Water de mest bærekraftige selskapene i 2023.
I 2020 ble det lekket at Amazon har kalt Greta Thunbergs «Fridays for Future»-kampanjen, Greenpeace og en rekke andre klimaforkjempere en potensiell trussel mot forretningene.