Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.
Rentene fortsetter å øke. Hvordan vil dette påvirke din økonomi og dine investeringer?
Vi nordmenn er nokså privilegerte og har en bedre økonomi sammenlignet med mange andre land. Likevel er det ikke slik at vi vil tåle uendelige med rentehevinger før vi opplever at økonomien ikke strekker til. Noen må kanskje kutte ned på kostnadene. Andre kan derimot bli tvunget til å selge sine eiendeler for å få endene til å møtes.
Torsdag 22. juni 2023 kom nemlig Norges Bank med beskjeden om at styringsrenten økte fra 3,25 prosent til 3,75 prosent, en såkalt dobbelt renteheving. Under kunngjøringen ble det også uttalt at boliglånsrenten vil kunne stige til 5,4 prosent i løpet av 2024.
Allerede har mange boligeiere opplevd langt høyere kostnader tilknyttet sitt boliglån. Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i Norske Boligbyggelag, mener dette er dårlige nyheter for økonomien til privatpersoner og boligmarkedet.
– Dette vil bite kraftig inn i husholdningenes økonomi. Hvis ikke dette gir utslag i boligprisene, skjønner jeg ingenting, uttalte hun til E24.
Flere bør ha fokus på sin bufferkonto
Med tanke på den usikre fremtiden norsk økonomi har i vente, kan det være en god idé å opparbeide seg en solid bufferkonto med nok penger til å dekke uforutsette kostnader. I tillegg bør man også være forberedt på at lånekostnadene vil øke i nærmeste fremtid.
– Hvor mye man bør ha i buffer avhenger blant annet av livssituasjon og størrelsen på din husholdning. En tommelfingerregel er at bufferkontoen bør tilsvare minimum to måneders utgifter, sier investeringsrådgiver Christine Berntzen.
De økte rentehevingene vil påvirke den norske økonomien i stor grad, men spesielt bedrifter og privatpersoner med høye kostnader og stor gjeld. At de økte rentehevingene vil påvirke ens økonomi er én ting, men både LO og NAV forventer at det også vil føre til at ledigheten øker.
Investere dine penger eller nedbetale lån?
Det er ingen tvil om at rentehevingene påvirker investorer i ulik grad. Mange nordmenn har satt et månedlig beløp for investeringer i aksjer og fond, eller eventuelt andre aktivaklasser. Økte kostnader kan føre til at det månedlige beløpet må reduseres.
Et annet spørsmål mange nå lurer på, er om man bør fortsette å investere sine penger i aksjemarkedet eller om man bør fokusere på å nedbetale lånet. Det finnes naturligvis ingen fasitsvar på dette spørsmålet, men avgjørelsen bør bestemmes ut fra din økonomi og hva du er komfortabel med.
Har du en solid økonomi og vet at du kan tåle vesentlige renteøkninger, kan det være lurt å fortsette å investere i aksjemarkedet. Dette er fordi forventet årlig avkastning i aksjemarkedet ligger på rundt 4 – 8 % over risikofri rente.
Befinner du deg derimot i en situasjon der du kan få dårligere økonomiske forutsetninger i løpet av de nærmeste årene, kan det være komfortabelt å redusere lånebeløpene og frigi seg fra litt gjeld. Har du derimot dyr gjeld, som for eksempel forbrukslån, bør du uansett prioritere å kvitte deg med dette først.
Ha en langsiktig plan
Å tenke langsiktig vil hjelpe deg med å ta smarte avgjørelser. Har du penger i aksjemarkedet, som du forventer å trenge i løpet av de nærmeste 3 årene? Da bør du være litt forsiktig. Da kan man blant annet vurdere å sette deler av pengene i en fastrentekonto. Dette er en konto hos en bank hvor du binder pengene dine i en avtalt periode, ofte 6 måneder eller ett år. Til gjengjeld vil du oppnå en vesentlig høyere rente enn du vil få i en ordinær sparekonto.
Har du derimot en lang tidshorisont for dine investeringer vil det mest sannsynlig være lønnsomt å fortsette med dine aksje- eller fondsinvesteringer som normalt. Aksjemarkedet har over tid gitt en vesentlig bedre avkastning enn andre finansielle marked. Det er lite som tyder på at dette vil endres over tid.
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.