Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.
Hvordan ville norske politikere investert i norske aksjer på Oslo Børs? Jo, de ville investert i Mowi, Orkla og Kahoot!.
I forrige uke trakk Ola Borten Moe seg fra sin stilling som forsknings- og høyere utdanningsminister. Årsaken var fordi han hadde kjøpt aksjer i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen, som var et brudd på regjeringens habilitetsregler.
Reglene sier at regjeringspolitikere skal være varsomme med å kjøpe aksjer for å ivareta tilliten. Likevel er det ikke forbudt for regjeringsmedlemmer eller stortingspolitikere å investere i enkeltaksjer.
20 politikere med aksjer i norske selskaper
Til sammen eier 20 politikere enkeltaksjer på Oslo Børs. Den mest populære aksjen er Mowi, som er verdens største produsent av atlanterhavslaks. Seks av de 20 politikerne eier Mowi-aksjer. Dette er kanskje ikke så merkelig i og med at sjømat er Norges tredje største eksportprodukt, bak naturgass og råolje.
I tillegg er det jo ikke alle som ønsker å investere i olje- og gass. Dette vises også blant politikerne. Kun to politikere investerer i Equinor, som er Norges største selskap.
Kahoot! er en populær aksje blant politikerne
I forrige nyhetsbrev skrev vi om Kahoot! i forbindelse med et oppkjøpsbud på 17,2 milliarder norske kroner. Aksjonærer som eier Kahoot!-aksjer kan stemme om de ønsker å akseptere budet eller ikke. Dette vil også være en realitet for fire stortingspolitikere som også eier Kahoot-aksjer. Dette gjør Kahoot! til den nest mest populære aksjen blant politikerne, på lik linje med Telenor, Hydro, Orkla og Aker Horizon.
Nummer tre på listen, med tre eiere, finner vi Norwegian, Rec Silicon, Storebrand, Sparebank 1 SMN og SAS. Med andre ord finner vi to flyselskap høyt på listen. Flyaksjer er som regel svært volatile, som betyr at de svinger mye opp og ned i kurs. Kanskje tror politikerne på bedre inntjening i tiden fremover, nå som pandemien er over og flyselskapet Flyr er ute av bildet?
Selv om vi ikke har noe innsyn i eierandelen, har vi for moro skyld bygget en portefølje av aksjer som eies av tre politikere eller mer. Med utgangspunkt i at de alle hadde satt like mye penger i hver enkelt aksje, ville porteføljen sett slik ut:
Trolig flere politikere som investerer i aksjefond
I Stortingets eierskapsregister, som er hentet av Dagens Næringsliv, vises kun eierskap av enkeltselskaper. Det er derfor ingen informasjon å hente om hva slags aksjefond de er investert i.
Selv om det bare blir spekulasjoner, kan man regne med at flere politikere sitter med mer penger i fond enn enkeltaksjer. Dette er en god måte å eksponere seg mot aksjemarkedet på, i tillegg til at man ikke trenger å bekymre seg over regjeringens regler om aksjekjøp.
Å investere i enkeltaksjer krever også mye mer tid. Og med politikernes ansvar, får vi også håpe at de ikke bruker arbeidsdagene på å utføre selskapsanalyser. Skal vi tro FrP-politiker Marius Arion Nilsen, som eier aksjer i BerGenBio, PCI Biotech, Everfuel, Nordic Mining og Kahoot, har han solgt seg ut av flere aksjer på grunn av mindre kapasitet til å følge opp sine aksjer.
– Jeg har mye mindre tid til å følge med nå enn før jeg kom til Stortinget, uttalte Nilsen til Dagens Næringsliv og indikerte at han trolig vil sette mer penger i brede indeksfond fremover.
Hvordan ser din portefølje ut?
Ønsker du å investere i noen av de nevnte norske aksjene? Du kan investere i selskapene hos norske nettmeglere eller banker. Vi kan anbefale Nordnet som en velegnet plattform å handle fra.
Har du noen spørsmål eller er det et aktuelt tema du ønsker at vi skal dekke i forbindelse med vårt nyhetsbrev? Send oss gjerne en melding på kontakt@investeringstips.no eller kontakt oss på våre sosiale medier.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.