Vi har alle hørt at å kutte unødvendig utgifter kan gi mer økonomisk spillerom. Hvor mye kan det faktisk utgjøre over tid?
De aller fleste av oss har utgifter vi strengt tatt ikke trenger, som eksempelvis den daglige kaffekoppen på Kaffebrenneriet eller å kjøpe vann på matbutikken fordi du ikke tar med vannflaske. Ofte betaler vi for tjenester vi ikke engang benytter oss av, som f.eks. Disney+ eller et støttemedlemskap på Sats.
Man skal så klart ikke leve livet for å spare. Nyter du filmer fra Disney eller koser deg mens du drikker kaffen på kafeen, så for all fortsett med det. Likevel ønsker jeg å gi litt innsyn i hvordan kutt i små utgifter kan bidra til store beløp over tid.
Alle monner drar
Hvis vi tar et steg videre fra de gitte eksemplene ovenfor, hvor mye kan man spare?
- En svart kaffe i medium størrelse koster 44 kroner på Kaffebrenneriet. Kjøper du fire kaffekopper i løpet av en uke, utgjør dette 528 kroner i måneden.
- Disney Plus Premium koster 119 kroner per måned.
- En Imsdal vann på Meny koster 22 kroner. Kjøper du 2 vann i uken, blir dette 176 kroner i løpet av måneden.
Til sammen utgjør disse kjøpene 823 kroner per måned. Eller rundt 9876 kroner i året.
Klarer du derimot å kutte disse utgiftene (eller andre utgifter som er mer relaterte til deg) og heller sette dem i fondssparing, vil disse midlene over tid vokse til å være verdt nokså mye. Bare se på grafen under:
Grafen tar utgangspunkt i tre ulike scenario: At du oppnår en årlig avkastning på 8 %, 10 % og 12 % i løpet av en periode på 40 år. Eksemplet kalkulerer ikke for skatt og inflasjon, men viser dog at det er mye å hente på å kutte utgifter som ikke vil påvirker deg nevneverdig i hverdagen.
I det best tenkelige scenarioet kan altså disse 823 kronene i måneden bli til 8 millioner kroner. Hadde pengene ligget i banken, med en rente på 2,5 %, ville beløpet vært i underkant av 700.000 kroner (før skatt og inflasjon).
Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på her!
Snøballeffekten
Årsaken til at pengene vokser så mye er på grunn av rentes rente-effekten, som betyr at du får avkastning (renter) på allerede opptjent avkastning (renter). Litt som en snøball som vokser seg større og større når den ruller nedover i snøen, vil dine sparepenger vokse seg større over tid:
La oss si du satt inn 10 000 kroner og oppnår en årlig avkastning på 10 %. Hvor mange prosent har du da oppnådd i løpet av 5 år?
Mange vil kanskje svare 50 %, men det faktiske svaret er 61.05 %. Du har altså tjent 6105 kroner, fordi du også har fått avkastning på pengene du har tjent på veien.
Skap vaner som er enkle å følge
I romjulen ble jeg nettopp ferdig med boken “Atomic Habits” av James Clear. I korte trekk handler boken om hvordan små, men kontinuerlige endringer vil kunne påvirke livet på sikt.
Med informasjonen fortsatt festet i topplokket, er dette noen inspirerende tankevekkere på hvordan du kan endre vaner for å faktisk kutte kostnader og begynne å investere:
- Gjør vanen enkel:
Det er lettere å holde seg til en ny vane hvis du gjør den enkel og praktisk å følge. Finn en måte som gjør det enklere for deg å unngå unødvendige kjøp. Forbered kaffen kvelden før eller sett vannflasken foran døren så du ikke glemmer den?
- Koble en vane til en annen:
Etter at du har utført en vane, som å brygge kaffen hjemme, koble denne vanen til det du ønsker å gjøre. I dette tilfellet å investere. Skap en forbindelse i hjernen som kobler sparing med investering. Du kan for eksempel overføre pengene til investeringskontoen på tidspunktet du skrur på kaffekokeren.
- Belønn deg selv:
Trigg hjernen med en umiddelbar belønning etter at du har gjennomført ønsket vane. Skal du spare 44 kroner på kaffen, kan du ikke belønne deg selv med et annet kostbart produkt. Hva med å sette på en favorittsang hver gang du utfører vanen? Da forbinder du utførelsen av vanen med noe du liker å gjøre.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.