Når du skal i gang med å investere i aksjer er det lurt å sette opp på hvordan din aksjeportefølje skal se ut. Med en gjennomtenkt strategi for investeringene dine vil det bli enklere å strukturere din portefølje. Lær alt du behøver å vite for å bygge din egen aksjeportefølje i denne artikkelen.
Hvor lenge du ønsker å ha dine penger i markedet, hva du vil investere i og hvor mye risiko du ønsker å ta er vesentlig å finne ut av når du skal lage en plan for dine investeringer.
I denne artikkelen vil du lære hvordan du bygger en portefølje av aksjer. Du vil også bli presentert for ulike strategier.
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Hva er en aksjeportefølje?
En portefølje er et uttrykk for ens person samlede sparing og investering. Når man snakker om en aksjeportefølje, også kalt investeringsportefølje, er dette en samling av alle finansielle investeringene man som investor foretar seg. Dette kan være investeringer innenfor aksjer, obligasjoner (renter), råvarer, fond, eiendom, m.m.
Undersøk selskapene når du bygger aksjeportefølje
Vi vil først og fremst fokusere på aksjer i denne artikkelen, altså hvordan man bygger en aksjeportefølje. Når man investerer i enkeltselskaper, altså aksjer i ulike selskap, er det viktig å være innforstått med avkastningsrisikoen. Dette avhenger av mange ulike faktorer, som blant annet:
- Hvilket marked selskapet er eksponert mot
- I hvilken sektor den opererer
- Om selskapet kan vise til gode finansielle resultater over tid
- Hvis selskapet ikke tjener penger i dag, men har som mål å vokse i fremtiden (såkalt vekstaksje)
Viktig å ha flere aksjer i sin aksjeportefølje
Vi ser at veldig mange som kommer inn i markedet i dag, spesielt yngre investorer, ofte har en svært risikofylt portefølje. I noen tilfeller er det greit, i og med at man kan ta mer risiko dersom man planlegger å “låse” investeringene i markedet i flere år. Da trenger man ikke være så urolige over kortsiktige svingninger.
Uheldigvis er ofte trenden at flere investorer ofte har en aksjeportefølje som kun inneholder en håndfull selskaper, uten å være investert i aksjefond eller andre finansielle instrumenter. Med en slik portefølje kan man risikere at store deler av det investerte beløpet forsvinner, også over tid, ettersom det ikke er sikkert at disse få selskapene vil klare seg over tid. Dette spesielt dersom det er teknologiaksjer med lite inntjening per dags dato.
Så mange aksjer bør du minimum ha i porteføljen
Når man skal i gang med å bygge en aksjeportefølje kan det være anbefalt å investere i minst 16 ulike aksjer – som også er minstekravet for aksjefond. Selv om man da ønsker å fokusere på en spesifikk region, marked eller sektor, vil man bli mindre påvirket dersom noen av selskapene presterer dårlig.
Selv om det å investere i enkeltselskaper kan være spennende og læringsrikt, vil det være lurt å ha en portefølje som også inkluderer aksjefond. Noe av det sikreste man kan investere i er indeksfond. Det mest vanlige, og som har gitt god avkastning over tid, er globale indeksfond som følger MSCI World, som er verdensindeksen. Denne indeksen består av over 1.500 selskaper i 23 land.
Du kan investere i MSCI World gjennom plattformene til Nordnet.
Slik bygger du en portefølje
For å kunne komme i gang med å bygge en aksjeportefølje, må man først og fremst vite hvordan man handler aksjer. Dette er enkelt og ukompliserende.
Mange assosierer aksjehandel med noe som er komplisert og forbeholdt personer med kunnskap om finans og økonomi. Heldigvis er en del av disse fordommene blitt borte.
Faktisk er det slik at mange av de såkalte ekspertene ofte gjør det dårligere enn referanseindeksene, som er et representativt utvalg av aksjer eller verdipapirer som etterligner utviklingen i et marked, region, sektor etc.
Alle har tilgang til å investere i fond som følger en referanseindeks. Et eksempel er Nordnet Indeksfond Norge, som fokuserer på det norske markedet. Det fondet har gitt en avkastning på over 70 % de siste 5 årene, som tilsvarer årlig avkastning på over 14 %. Dette bidrar til at din kapital vokser vesentlig mer enn dersom du lar dem ligge i banken, som i samme periode har gitt rente på rundt 1 – 2 %.
Slik kommer du i gang med å investere i aksjer:
1. Velg en handelsplattform
Det finnes flere nettmeglere å velge mellom, men noe av det viktigste når man skal bygge en aksjeportefølje er at man finner den informasjonen man trenger. Derfor er det lurt å velge en plattform som gir deg analyser og informasjon om de ulike selskapene. På den måten vil du ha et bedre grunnlag til å velge aksjer som passer med din investeringsstrategi.
Andre viktig faktorer du må se på når du skal velge en handelsplattform er:
- Pris: vær forsiktig med å velge plattformer med for høye gebyrer
- Brukervennlighet: Det skal være enkelt å gjennomføre kjøp og salg av aksjer
- Utvalg: Det er viktig at nettmegleren har godt nok utvalg til at du kan bygge en solid aksjeportefølje
Vi har testet ut mange ulike plattformer, og har kommet frem til våres favoritter, ut fra de investeringene man ønsker å gjøre.
Disse plattformene kan vi anbefale
- eToro: Dette er plattformen med best utvalg av internasjonale aksjer, og passer perfekt dersom man ønsker å bygge en portefølje som består av selskaper innenfor ulike sektorer, marked og regioner. De har også ingen gebyrer for kjøp og salg av aksjer.
- Nordnet: Blant de mest populære handelsplattformene i Norge og Norden. Plattformen fokuserer først og fremst på nordiske aksjer og fond, men har også et stort utvalg av aksjefond.
- Skilling: CFD-plattform forbeholdt trading. Plattformen har et godt utvalg, lave gebyrer og tilbyr en rekke prisbelønt verktøy.
{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.
2. Registrer deg og opprett konto
Videre i denne guiden vil vi ta utgangspunkt i eToro, ettersom det er den mest passende plattformen om man planlegger å bygge en bred investeringsportefølje med aksjer.
Å registrere seg er både lettvint og går veldig kjapt. Når du går inn på deres hjemmeside, trykker du på “bli med nå”, oppretter et brukernavn og passord og deretter skriver inn din epost.
Du fullfører registreringen ved å bekrefte en epost og verifisere din identitet.
Det kan være greit å vite at du må gjennom en KYC-prosess, som er for å forhindre kriminell aktivitet og hvitvasking av penger. Dette er noe alle lisensierte og regulerte plattformer er lovpålagte å gjennomføre.
Dette innebærer å svare på spørsmål angående din finansielle situasjon, hvor mye tenker å investere og hvor kapitalen kommer fra.
3. Gjennomfør et innskudd
Du har flere alternativer for hvordan du ønsker å gjennomføre et innskudd. De mest populær er bankoverføringer og innskudd med kredittkort/debetkort, som Visa eller Mastercard. Du har også muligheten til å bruke betalingssystemer som PayPal.
For å kunne starte å handle aksjer må du gjennomføre et innskudd på minimum 50 dollar.
4. Kjøp aksjer og bygg en portefølje
Når du har gjort dette, har du kommet til den mer morsomme delen – å kjøpe aksjer. Hos eToro har du et stort utvalg av investeringsprodukter å velge mellom fra hele verden.
Ved å gå til “finn” inne i deres plattform kan du filtrere selskaper ut fra blant annet:
- Sektorer som eksempelvis teknologi, finans, detaljhandel eller eiendom
- Ulike børser, som Oslo Børs, Nasdaq i USA og Frankfurt-børsen i Tyskland
- De mest populære aksjene for øyeblikket
Når du har fullført disse tre stegene kan du komme i gang med å investere i aksjer. Hos eToro kan du investere i børsmarked fra hele verden.
Lag en realistisk plan for din aksjeportefølje
Det er viktig at når du går i gang med å lage en portefølje, at du setter deg et realistisk mål. De fleste suksessfulle investorer tjener penger på å være i markedet over lang tid, og det er vanskelig å tjene mye over natten.
Dette er spørsmål du bør stille deg selv når du skal forme din portefølje:
- Når trenger du pengene? Det er fint å sette en tidshorisont for hvor lenge du ønsker å være i markedet. Kanskje er det til pensjon? Eller kanskje for å investere i en bolig? Tidshorisonten bør også speile risikograden. Jo lenger du planlegger å investere, desto mer risiko kan du ta ettersom du ikke trenger å bekymre deg over kortsiktige svingninger.
- Hvor mye ønsker du å spare? Hvor mye penger har du i dag, og hvor mye av disse pengene er du villig til å legge av til å investere? Å investere i aksjer har gitt vesentlig bedre uttelling for pengene enn å la dem ligge i banken. Likevel kan man aldri være sikker på når en nedgangsperiode kommer.
Trenger du kapital om 1-2 år kan det være lurt å investere mindre av dine penger enn om du skulle trenge pengene om 20 år. Da kan man vurdere om man ikke bør investere hele beløpet (utenom en liten buffer for uforutsette hendelser).
- Hvor mye risiko ønsker du å ta? En investeringsportefølje som kun består av aksjer og aksjefond tilsier allerede en relativt høy risiko. Men det kan være anbefalt dersom du skal investere over tid, så kan man heller inkludere kombinasjonsfond og/eller rentefond ved et senere tidspunkt.
Som nevnt tidligere er det også vesentlig ulik risiko innenfor aksjemarkedet, der eksempelvis en vekstaksjer som Kahoot! har høyere risiko (og kan gi høyere avkastning) enn for eksempel DNB.
Slik kan en aksjeportefølje se ut
I kakediagrammet under ser du et eksempel på hvordan en aksjeportefølje kan se ut, inkludert aksjefond (50%).
Eksemplet som viser her er ikke en anbefaling av porteføljekonstruksjon, men en illustrasjon av hvordan en portefølje kan se ut. Vi anbefaler at man investerer i marked eller sektorer man har en interesse for når man bygger en portefølje. Dette vil gjøre det mer interessant, som også vil øke muligheten til god avkastning over tid. Kanskje har du bedre kjennskap til det norske markedet? Er interessert i eiendom? Eller har god kunnskap rundt teknologi og digitalisering?
Rebalansering kan være et godt grep
Over tid vil man merke at noen av investeringene tar en større del av porteføljen. Dette er fordi disse investeringene har gitt bedre avkastning i løpet av din investerte periode.
Det er selvfølgelig flott at selskapene man har investert i har gjort det bra, men det er ikke sikkert at de samme selskapene er de som vil prestere best fremover i tid. Derfor kan det være lurt å flytte litt penger (ta gevinst) fra investeringene som har gjort det best til investeringene som har prestert svakest.
Rebalansering har generelt sett vist seg å gi god effekt. Dette vil gi en mer balansert portefølje og øke sannsynligheten for videre positiv utvikling.
{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.
eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks, as well as trading CFDs.
Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. {etoroCFDrisk} % investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
This communication is intended for information and educational purposes only and should not be considered investment advice or investment recommendation. Past performance is not an indication of future results.
Copy Trading does not amount to investment advice. The value of your investments may go up or down. Your capital is at risk.
Ofte stilte spørsmål
Dette avhenger av hvor stor risiko du ønsker å ta. Færre aksjer i porteføljen innebærer større risiko. Skal du bygge en aksjeportefølje selv kan det være lurt å også inkludere aksjefond i porteføljen. Uten fond i porteføljen anbefaler vi at man investerer i minimum 10 aksjer.
En portefølje er en samling av alle dine investeringer. Dette kan innebærer investeringer innenfor blant annet aksjer, fond, eiendom, kryptovaluta m.m.
Når du skal bygge en aksjeportefølje er det viktig å planlegge nøye. Finn ut hvor lenge du ønsker å være investert, hvor mye risiko du ønsker å ta og hvilke selskaper du ønsker å investere i.
Det er stor uenighet om hvor mange fond man bør ha i portefølje. Noen mener å investere i et globalt indeksfond er nok, mens andre mener man bør diversifisere porteføljen med fond som representerer flere sektorer og regioner.
Skal man kun velge et fond kan det være lurt å velge et globalt indeksfond. Da er man eksponert mot store deler av aksjemarkedet. MSCI World, som er verdensindeksen, består av over 1.500 selskaper i 23 land.