Stadig flere velger å oppbevare sine kryptovalutaer i en kryptolommebok, også kalt Krypto Wallet eller en Bitcoin Wallet. Det kommer av at man oppnår bedre sikkerhet enn når man lagrer krypto på en børs.
I denne artikkelen skal vi kikke på de beste kryptolommebøkene for ulike kryptovaluta. I tillegg skal vi utforske krypto-wallets som helhet, og se på hvordan de egentlig fungerer.
3 populære krypto-lommebøker i Norge
Under ser du de beste Bitcoin-lommebøkene i Norge. Samtlige er nøye vurdert ut fra faktorer som sikkerhet, kostnader, brukervennlighet og ikke minst hvor mange krypto-mynter de støtter:
- Crypto.com Wallet: Beste kryptolommebok totalt sett. Er en gratis software-lommebok som gir sømløs tilkobling til en av verdens største kryptobørser, Crypto.com. Lommeboken støtter også over 1000 krypto på tvers av over 30 blokkjeder. Et ypperlig valg for både nybegynnere og mer erfarne krypto-brukere.
- Trezor Model T: Er suverent best på sikkerhet ettersom den lagrer dine coins offline. I tillegg har Trezor Wallet integrert en såkalt passphrase, noe som gir et ekstra lag med beskyttelse. Trezor støtter dessuten over 9000 kryptovalutaer. Utvilsomt ditt valg om du setter sikkerhet høyere enn noe annet.
- Ledger Nano X: Beste Cold Wallet på pris. Ledger er et hakk rimeligere enn Trezor, og er derfor et godt valg om du leter etter en prisvennlig, men likevel sikker kryptolommebok.
Crypto.com Wallet: Vår favoritt-lommebok
Den digitale lommeboken til Crypto.com er etter vår mening den beste kryptolommboken i 2024. Dette fordi den er gratis, brukervennlig, støtter et bredt utvalg av kryptovalutaer, blokkjeder og funksjonaliteter. Det at du kan koble deg til diverse DeFi og web3 tjenester er også et gigantisk fortrinn.
Alt i alt har vi kun gode erfaringer med lommeboken. Det var enkelt å overføre verdier, og det var heller ingen sak å koble seg til handelsplattformen, Crypto.com. Sikkerheten er det heller ingenting å utsette på, da det er implementert flere sikkerhetsfunksjoner.
Det er ikke mange minuser med lommeboken, men ett av dem er at kundesenteret deres virker å være fullstendig fraværende. Vi ville nok heller ikke oppbevart betydelige verdier her, rett og slett fordi det er en software-wallet. Slike wallets er utvilsomt sikre, men likevel mer sårbare enn hardware-wallets. Så eier du krypto til flere titalls tusen, er det nok bedre å vurdere andre alternativer enn dette.
Når det er sagt, tror vi Crypto.com passer utmerket om du er ny på dette feltet og ønsker en entydig krypto Wallet. Det samme gjelder om du ønsker å utforske et bredt spekter av krypto-funksjoner.
Styrker og svakheter med Crypto.com Wallet
✅
- Brukervennlig
- Gir sømløs tilkobling til kryptobørsen Crypto.com
- Støtter 1000+ kryptovalutaer og NFTs
- Gratis
- Nedlastbar applikasjon
❌
- Manglende kundestøtte
- Gir ikke like solid sikkerhet som hardware-wallets
Trezor Model T: Et opplagt valg om sikkerhet er din høyeste prioritet
Trezor Wallet er en kryptolommebok som passer ypperlig om du eier store mengder kryptovaluta og har behov for en bombesikker lagringsplass. Dette er nemlig en hardware-wallet, som kort fortalt betyr at din krypto lagres offline.
Ikke nok med det, lommeboken støtter over 9000 coins, et antall ingen Wallets er i nærheten av. Trezor har eksistert siden 2014, og har siden den gang opparbeidet seg en brukermasse på over 3 millioner.
Ulempene med Trezor er først og fremst prisen. Skal du ha denne, må du ut med hele 179 euro, et beløp som tilsvarer om lag 2000 kroner. Til forskjell er det altså gratis å laste ned Crypto.com Wallet. Brukervennligheten er heller ikke den beste. Enheten, ja dette er faktisk en fysisk enhet på størrelse med en minnebrikke, har ikke bluetooth-tilkobling. Følgelig må du bruke USB-kabel for å logge deg inn i appen, en app som for øvrig er tilpasset mer krypto-kyndige personer.
Selv om prisen kan virke noe fryktinngytende, vil vi si at 2000 kroner er en forholdsvis billig investering om du eier krypto til flere titalls tusen. Det er heller ikke uten grunn at dette er en av markedets aller mest populære krypto wallets.
Styrker og svakheter med Trezor Model T
✅
- Støtter over 9000 kryptovalutaer
- Regnes som markedets sikreste wallet
- Kompatibel med Android og iOS
- Responsivt kundesenter
❌
- Høy pris
- Ingen bluetooth
- Mindre brukervennlig enn mange av konkurrentene
Ledger Nano X: En sjelden kombinasjon av pris og sikkerhet
Ledger Nano X er et billigere alternativ til konkurrenten Trezor Model T. Dermed får du mange av de samme fordelene, blant annet enestående sikkerhet, men til en noe lavere pris. Ledger Nano X koster nemlig “kun” 149 euro, men støtter i gjengjeld rundt halvparten så mange kryptovalutaer som Trezor Model T. Her er det mulig å lagre omtrent 5000 kryptomynter.
Noe annet vi liker med Ledger Nano X er at den tillater app-tilkobling med bluetooth. Dette gjør lommeboken hakket enklere å bruke enn Trezor Model T. I tillegg bidrar det til at du kan administrere din krypto hvor som helst og når som helst. Enheten er videre liten, lett og håndterbar, og sånn sett er den meget anvendelig.
Heller ikke med denne lommeboken har vi mye negativt å bemerke, annet enn at noen brukere har klaget på manglende kundestøtte. I tillegg hevder enkelte brukere at transaksjonstiden er tregere enn hos øvrige wallets. Sistnevnte er imidlertid ikke noe vi har bitt oss merke i, og alt i alt opplever vi Ledger Nano X en meget bra kryptolommebok. Ønsker du høy sikkerhet til en ikke så altfor usaklig pris, tror vi dette er ditt valg.
Styrker og svakheter med Ledger Nano X
✅
- Sikker cold wallet
- Bluetooth-tilkobling
- Billigere og mer brukervennlig enn konkurrenten Trezor Model T
- Støtter rundt 5500 kryptovalutaer
❌
- Noen brukere klager på treg transaksjonstid og manglende kundestøtte
Hva er en kryptolommebok?
En Krypto Wallet, populært kalt en Bitcoin-lommebok, er en personlig oppbevaringsplass for kryptovalutaer. Med slike lommebøker får du full kontroll over dine eiendeler, og det er kun du som har tilgang til din konto.
Dette er ikke et selvfølge oppbevarer du krypto-myntene hos en børs. Da er det i grunn kryptobørsen som eier og forvalter din kryptovaluta, og FTX-skandalen er et godt eksempel på farene med dette. Så hovedårsaken til at det eksisterer digitale lommebøker for kryptovaluta er for å gi deg eneansvaret for din beholdning.
I dag finnes det en rekke Wallets, og som vi så vidt har sett har de ulike variantene flere unike egenskaper. Det er imidlertid normalt å plassere alle kryptolommebøker i to grupper. Disser er cold wallets og hot wallets:
- Cold Wallets: En kald kryptolommebok, også kjent som en hardware wallet, er lommebøker som tar form i en fysisk enhet. Det kan være en USB-minnebrikke, og her er din beholdning direkte tilknyttet denne enheten. Fordelen med kalde kryptolommebøker er at din krypto lagres offline, noe som gjør det umulig å svindle deg gjennom nettet. Trezor og Ledger er eksempler på slike wallets.
- Hot Wallets: Varme lommebøker, også kjent som software wallets, driftes på nett gjennom nedlastbare applikasjoner. Det er med andre ord heldigitale lommebøker, og de kan sammenlignes med vanlige nettbanker. Selv om disse variantene er sikre, er de likevel mer sårbare mot nettsvindel og hacking. Dog er de billigere og enklere å bruke enn Cold Wallets.
Det er imidlertid ikke bare mulig å lagre krypto i en kryptolommebok. Du kan også bruke dem til å sende og motta mynter. I tillegg får man ofte muligheten til å kjøpe kryptovaluta direkte fra lommeboken, samt at man kan ta i bruk web3- og DeFi–tjenester som staking.
Les også om:
Slik fungerer Krypto wallets
For å forstå hvordan Bitcoin Wallets fungerer må vi først og fremst forstå konseptet med “private keys”, “public keys” og “seed phrase”. På norsk ville vi sagt “private nøkler”, “offentlige nøkler” og “frøfrase”, og sammen utgjør de hovedkomponentene i enhver kryptolommebok. La oss utdype.
Private nøkler
Når du oppretter en lommebok er noe av det første du mottar en såkalt privat nøkkel. Dette er din personlige PIN-kode, og det er denne nøkkelen som gir deg tilgang til kontoen din. Nøkkelen må også ofte oppgis når du skal sende krypto til andre, og denne er kun synlig for deg. Av innlysende årsaker må du ikke gi fra deg eller avsløre den private nøkkelen til noen andre, i likhet med at du ikke ville ha gitt fra deg din pin-kode til din personlige bankkonto.
Offentlige nøkler
Du vil også motta en offentlig nøkkel, og denne kan sammenlignes med ditt kontonummer. Så når du skal motta krypto er det din offentlig nøkkel som er mottakeradressen. Denne nøkkelen er synlig for alle, som altså ikke er tilfellet med din private nøkkel.
Frøfrase
En seed phrase er en frase på 12 til 24 tilfeldig valgte ord, og med denne frasen kan du gjenopprette krypto-lommeboken. Bedre sagt gjør frøfrasen at du kan bytte kryptolommebok, men likevel få tilgang til midlene dine. Og skulle du være så uheldig å miste din wallet eller glemme din private nøkkel, kan du bare skrive inn frøfrasen og på den måten gjenopprette dine “tapte” verdier.
Frøfrasen har av denne grunn fått navnet “gjenopprettingsfrase”, og har du kontroll på denne vil du alltid få tilgang til dine midler, uavhengig av hvilken lommebok du benytter deg av. Vi kan dermed si at frøfrasen utgjør hovednøkkelen til din kryptolommebok.
Derfor bør du også ta ekstra godt vare på denne, og skrive den ned i korrekt rekkefølge. Selv den minste skrivefeil vil regnes som en ugyldig frøfrase, og resultere i at du ikke får logget deg inn i din kryptolommebok.
Hvilken kryptolommebok bør man velge?
For å finne den beste kryptolommeboken for deg er det flere ting du må vurdere. Under ser du vår sjekkliste på hva du tenke før du velger deg en wallet:
- Pris: Eier du krypto til noen få hundrelapper, er det kanskje ikke veldig hensiktsmessig å betale flere hundre, om ikke tusen, kroner for en hardware wallet. Da lønner det seg trolig med en gratis software-lommebok.
- Hvilke krypto du ønsker å lagre: Det er adskillige forskjeller på hvilke krypto som er kompatible med de ulike lommebøkene. Du må derfor passe på at lommeboken du velger faktisk støtter krypto-myntene du vil lagre. Er det derimot Bitcoin og Ethereum du skal investere i, har du lite å bekymre deg for. De fleste wallets støtter disse myntene.
- Hvor store verdier du skal lagre: Eier du krypto for store verdier er det anbefalt med hardware wallets. Grunnen er at de er mindre sårbare mot nettsvindel.
- Hvor hyppig du skal utføre handler: Aktive tradere og nybegynnere bør nok velge hot wallets. Cold Wallets er nemlig mer komplekse og ikke like brukervennlige som hot wallets.
- Generell sikkerhet: Ikke alle kryptolommebøker er trygge, og det er en del svindel der ute. Sørg for at lommeboken er til å stole på, og at den har implementert nødvendige sikkerhetstiltak. Det kan være krypteringer, to-trinn autentiseringer eller backup-lagring av private nøkler og frøfraser.
Med disse punktene i bakhodet tror vi du skal klare å finne kryptolommeboken som passer dine behov og preferanser.
Vil du lære mer om kryptovaluta, anbefaler vi deg å lese våre krypto-guider:
Må jeg oppbevare mine krypto i en kryptolommebok?
Nei, du må ikke oppbevare din coins i en Krypto Wallet. Det er også mulig å oppbevare myntene din hos kryptobørsen du kjøper hos. Dette er da kjent som en custodial wallet eller en exchange wallet. Firi og NBX er gode eksempler på norske kryptolommebøker av typen “custodial wallet”.
For mange kan det være bekvemmelig med custody wallets. Da etterlater du alt teknisk arbeid til profesjonelle, som i praksis betyr at du ikke trenger å tenke på private nøkler og frøfraser. Faktum er også at de fleste som mister sine verdier, mister dem på grunn av uhell og feil. Dermed er det ingen stor overraskelse at mange, særlig de som er mindre tekniske anlagte, ikke ønsker å ta på seg bryet med å lagre krypto i en kryptovaluta-lommebok.
Når det er sagt, er en krypto wallet den eneste måten du kan oppnå full kontroll over dine egne midler. Med en sikker wallet fjerner du også alle potensielle trusler, som at plattformen blir hacket eller at børsen går konkurs.
Oppbevarer du dine krypto i en børs og børsen går konkurs, er det en stor fare for at dine verdier blir tatt med i dragsuget. Av denne grunn kan det være smart med en krypto wallet, men det er på ingen måte noe du må ha. Det gjelder i alle fall om du velger en trygg og pålitelig handelsplattform.
Oppsummering
Ønsker du full kontroll over din kryptovaluta, må du ha en kryptolommebok. Det er imidlertid ikke lett å vite hvilken wallet man skal velge, og derfor har vi utarbeidet denne guiden. Vår oppfatning er at Crypto.com, Ledger og Trezor er de beste kryptolommebøkene i Norge.
Crypto.com egner seg best om du er ny og ønsker en enkel og billig wallet, mens Trezor er best om du besitter store verdien og har skyhøye krav til sikkerhet. Ledger på sin side passer utmerket om du trenger en trygg cold-wallet, men ønsker et billigere alternativ enn Trezor.
Utover det må du tenke over hva som egentlig er dine behov, der det er særlig dine krav til sikkerhet, pris og brukervennlighet som bør stå høyest på prioriteringslisten. Med det vil vi ønske deg lykke til i din jakt etter en kryptolommebok.