Et usikkert marked kan gjøre det mer fristende å ta aktive valg, spesielt etter en lengre periode med høy avkastning. I stedet for å ta aktive grep, som ofte gjør mer harme enn glede, hva med å slappe av, investere i et indeksfond og bli god venn med tiden?
Aksjemarkedet har gitt investorer mye å glede seg over de siste årene. For enkelte kan den høye avkastningen bidra til at man blir en smule høy på sine egne ferdigheter. Da er det kanskje enda viktigere å forholde seg rolig.
Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.
Majoriteten av aksjer gir negativ avkastning
Hovedpoenget med å investere i aksjer er jo å tjene mer penger enn andre spareformer, som eksempelvis å la pengene ligge på en sparekonto. Da er det kanskje lite motiverende å høre at majoriteten av aksjene på markedet faktisk gir lavere avkastning enn om du bare hadde latt pengene ligge i fred og ro.
Før du velger å sette av brorparten av dine sparepenger i enkeltaksjer, kan det være greit å ha følgende tall i bakhodet:
- I perioden mellom 1996-2007 presterte 53,44 % av aksjene i USA dårligere enn fysiske kontanter. I Norge lå tallet på 60 %.
- I tidsperioden 1990-2020 ga over 50 % av aksjene i USA negativ avkastning. I Norge ga 48 % av børsnoterte aksjer negativ avkastning i samme periode.
Over halvparten av selskapene notert på aksjemarkedet tapte verdier i løpet av tre tiår. Median tall viser altså at halvparten av globale aksjer har skapt null verdi, og oftere negativ verdi. Dette er ikke inkludert inflasjon, som betyr at det var mer lønnsomt å legge kontanter under puta enn å investere i følgende selskaper.
Tallene er basert på en studie utført av Hendrik Bessembinder, som du finner her.
Under 4 % av aksjene står for verdiskapingen
Statistikken bedres ikke ved å ta en titt på selskaper som faktisk har ført til verdiskaping. Studien til Bessembinder viser at kun 4 % av aksjene sto for hele netto aksjenærformuen skapt mellom 1926-2016. Skrur vi tiden litt frem, frem til desember 2022, er tallet på kun 3,4 %.
Dette betyr ikke at man burde sette alle pengene i «magnificent seven», som står for mye av oppgangen de siste årene. Det er viktig å differensiere mellom emnene om at de fleste aksjer taper penger kontra at et knippe aksjer står for majoriteten av oppgangen.
Spennende, men sjeldent like lønnsomt
Personlig er jeg positiv til at private investorer følger markedet og investerer i enkeltaksjer de har troen på. Dette gir en enorm lærdom og innsikt i markedene. Likevel opplever jeg at mange investerer i aksjer på måfå, uten å faktisk ha lest seg opp og holdt seg oppdatert om selskapet.
Dette er sjeldent en god vei for økonomisk suksess. I jakten på at verdiene skal vokse, er det kanskje mer spennende å finne gullkornene. Likevel er indeksfond og en passiv strategi som oftest mer lønnsomt.
Globalt indeksfond inneholder vinnere og tapere
Av den grunn kan det være smart å ha globale indeksfond i porteføljen, da slike fond dekker hele verdens økonomi. Ja, du vil fortsatt eie «taperne». Men enda viktigere, du vil ha «vinnerne», som skaper en så bra avkastning at å investere i aksjemarkedet er lønnsomt på sikt.
To eksempler på globale indeksfond er:
- Nordnet Global Indeks: Følger MSCI World, en verdensindeks som investere i over 1500 selskaper i 23 utviklede land
- Storebrand Indeks – Alle Markeder N: Følger MSCI ACWI, som representerer omkring 3000 selskaper fordelt på 23 utviklede land og 24 fremvoksende land.
Kom i gang med din investeringsreise?
Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjemarkedet? I så fall kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Dette er Nordens største handelsplattform og innehar et stort utvalg av aksjer og fond. Her kan du også opprette fast månedlig sparing, slik at investeringene går på autopilot.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.