Det har vært mye glede for investorer i første halvår av 2024. Det globale aksjemarkedet steg med over 10 % siden januar. Men til tross for de positive tallene, ser vi at det er et fåtall sektorer som har sørget for hele oppgangen.
Her tar jeg et tilbakeblikk på året, og har hentet frem fire grafer fra WSJ som representerer det første halvåret.
Kunstig intelligens førte markedet opp
Mye av takken skal gis til AI-relaterte aksjer. Tar vi en titt på andre kvartal i år, økte markedsverdien til selskapene innenfor dette segmentet med til sammen 15 %. Mens resterende selskaper fikk en svak nedgang på over 1 %.
Aksjene til Nvidia, som på et tidspunkt var verdens mest verdifulle selskap, har skutt høyest til værs, med en oppgang på over 150 %. Meta, Amazon, Microsoft og Apple steg med henholdsvis 45 %, 29 %, 20 % og 13 %.
De store investeringene i kunstig intelligens har gitt gode resultater, da flere av selskapene så en høy inntjeningsvekst i løpet av året. Så til tross for oppgangen til disse selskapene, er forholdet mellom pris/fortjeneste fortsatt på relativt samme nivåer.
Flere sektorer endte ned enn opp
Om du har hatt en sektorfokusert investeringsstrategi, kan du enten ha hatt et svært godt første halvår eller sett pengene tape i verdi. Det har nemlig vært store sprik blant de ulike sektorene. Til tross for at aksjemarkedet har steget, har faktisk brorparten av sektorene endt i minus.
Sektorer med positiv avkastning
- Teknologi: Hadde den høyeste avkastningen med en økning på rundt 14 %
- Kommunikasjonstjenester: Viste en økning på rundt 9 %
- Konsumvarer: Hadde en økning på under 5 %
- Forbruksvarer: Økte med omtrent 1 %
Sektorer med negativ avkastning
- Helse: Nedgang på rundt 1 %.
- Eiendom: Redusert med ca 2 %
- Finans: Nedgang på rundt 2 %
- Energi: Redusert med 2,5 %
- Industri: Nedgang på rundt 3 %
- Materialer: Den største nedgangen på nesten 5 %
Mindre svingninger – for fondsinvestorer
Halvåret har også vært preget av mindre svingninger. I motsetning til tidligere årene, våkner vi langt sjeldnere til at aksjemarkedet åpner med en enorm oppgang eller nedgang. Ser vi på indeksen S&P 500, som består av de største 500 selskapene i USA, har vi hatt en nokså stabil oppgang gjennom halvåret.
Likevel skal vi være obs på at dette kun gjelder store indekser, og ikke enkeltaksjer. Ifølge Wall Street Journal har det nemlig vært et overraskende stort sprik mellom indeksen lave volatilitet og enkeltaksjenes volatilitet. Dette gjelder selv når man ser bort fra AI-relaterte selskaper.
Europeiske markedet ligger bak
I forhold til det globale aksjemarkedet og USA, har Europa underprestert. Den europeiske aksjeindeksen STOXX 600, som består av Europas 600 største selskaper, endte halvåret med en oppgang på litt over 7 %.
Politisk uro og færre selskaper innenfor AI kan være hovedårsaken. Spesielt i Frankrike har politiske endringer ført til stor usikkerhet, og i andre kvartal falt den franske aksjeindeksen med 9 %. Hovedindeksen på Oslo Børs har derimot prestert veldig tett opp mot verdensindeksen, og steg med rundt 9 % i løpet av de to første kvartalene.
Nedgangen kan være positivt for tiden fremover
Ja, det er litt merkelig å kalle det en nedgang når markedet har gitt så gode resultater. Hva jeg refererer til er alle sektorene som faktisk har endt i minus i løpet av det første halvåret. Dette kan i og for seg være positivt:
For dersom AI-selskapene opplever en korreksjon, er det fortsatt mange aksjer i andre sektorer som er rimeligere nå enn de var for et halvt år siden. Hvis man investerer i et aksjefond, og investorene allokerer pengene i disse selskapene i stedet, vil du som investor kanskje ikke legge så stor merke til korreksjonen?
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta markedsinfo, investeringstips og nyheter som preger økonomien.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.