Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Aksjesparing for nybegynnere – Slik sparer du i aksjer

Aksjesparing for nybegynnere – Slik sparer du i aksjer

aksjesparing, aksje sparing

Aksjesparing er en god måte å spare i aksjemarkedet på, som historisk sett har gitt en langt høyere avkastning enn ved vanlig banksparing. Å spare i aksjer er et godt sted å starte for de som ønsker langsiktig sparing.

I denne artikkelen, aksjesparing for nybegynnere, ser vi nærmere på hva det innebærer, hvordan du kommer i gang med aksjesparingen og andre gode tips på veien.

Aksjesparing forklart for dummies

Ved å spare penger i aksjer, investerer du i selskaper som er notert på en offentlig børs. Du kan enten investere direkte i markedet ved å eie enkeltaksjer, eller ved å kjøpe aksjefond. Å handle aksjer selv krever at du er aktiv og følger med på selskapene, mens et aksjefond er en passiv strategi der fondsforvalteren plukker ut aksjene på dine vegne. Dersom aksjene stiger i verdi fra tidspunktet du kjøper dem, har du tjent penger på dine investeringer.

Hva er aksjesparing?

Aksje sparing er en spareform hvor du investerer i børsnoterte selskaper. Dette kan være å investere i selskaper på Oslo Børs, som eksempelvis i aksjene Equinor eller DNB eller aksjefondet Nordnet Indeksfond Norge. Mest sannsynlig sparer du allerede i aksjer via din pensjonsordning, men det har blitt mer og mer vanlig med individuell aksjesparing. 

Årsaken er enkel: Å spare i aksjer har gitt en vesentlig høyere avkastning enn banksparing. Har du et langsiktig investeringsperspektiv, vil du kunne opparbeide deg et vesentlig større beløp over tid med aksjesparing. Mens bankene har gitt 2 % i renter ved innskudd i bank, har det globale aksjemarkedet gitt en årlig avkastning på 10 % de siste 20 årene. 

I grafen under ser du hvor store forskjeller dette kan utgjøre over tid:


Les også om:


Hvordan kommer man i gang med aksjesparing? Guide for nybegynnere

Det er faktisk nokså enkelt å komme i gang med å spare i aksjer. Det eneste du behøver er å velge en plattform eller bank å investere i, sette inn penger og velge et aksjefond. Om du ønsker å sette inn penger jevnlig, kan det også være lurt å opprette en månedlig spareavtale.

Slik kommer du i gang:

1. Opprett en konto

Det er flere handelsplattformer å velge mellom. Jeg synes Nordnet er en brukervennlig plattform, samtidig som de har et stort utvalg av aksjer og aksjefond. Du kan registrere en ny konto gjennom BankID. 

2. Sett inn penger

Deretter setter du inn et beløp du er komfortabel med å investere for. Du overfører penger direkte fra din bankkonto og det tar vanligvis 1-2 virkedager før pengene er på Nordnet-kontoen. 

3. Velg et aksjefond

Dersom du er en ny investor kan det lønne seg å velge et aksjefond fremfor å investere i enkeltaksjer, da dette kommer med lavere risiko. Tips til beste globale indeksfond får du her. 

4. Invester

Etter at pengene er inne på kontoen og du har valgt et fond, kan du gå i gang med å fullføre kjøpet. Fordelen med aksjesparing er at du kan komme i gang med å lite som en hundrelapp!

Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Bør jeg spare aksjer i en aksjesparekonto?

En aksjesparekonto er en sparekonto for aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis. Her kan du samle alle dine investeringer på ett og samme sted. De fleste banker og handelsplattformer i Norge tilbyr opprettelse av en aksjesparekonto (ASK).

Fordeler med aksjesparing i aksjesparekonto

Det lønner seg ofte å spare penger i aksjer via en aksjesparekonto. En slik konto kommer nemlig med flere fordeler, som blant annet:

  • Du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten at du må skatte av gevinsten. Dette skjer først når du tar ut pengene fra kontoen. 
  • Du opparbeider deg skjermingsfradrag, som gjør at dine skattepliktige aksjeinntekter reduseres over tid.
  • Det er helt gratis å opprette en ASK.
  • Du kan samle alle aksjer og aksjefond på samme sted.
Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Gode råd for aksjesparing for nybegynnere

Det kan være overveldende med all informasjon som ligger ute om aksjesparing. Likevel vil du fort merke at ting virker enklere når du først kommer i gang. Her er noen gode råd når du skal i gang med aksjesparingen:

  • Spar langsiktig: "Hvor lenge skal jeg holde på aksjer", er det mange som spør oss om. Vi anbefaler å ha en langsiktig tidshorisont når man sparer i aksjer, gjerne på over 5 år. Jo lenger tidsperspektiv du har, desto større er sjansen for at du oppnår en god avkastning. Her finner du eksempler på fond for langsiktig sparing.
  • Ikke la deg skremme: Aksjesparingen kan fort virke som en dum idé når verdiene dine faller. Vit derimot at dette er vanlig. Aksjemarkedet svinger opp og ned, så vær tålmodig. Over tid har aksjemarkedet alltid gitt positiv avkastning. 
  • Fyll på jevnlig: Å time markedet er en umulig oppgave, og du kan aldri vite om du kommer inn på et godt eller dårlig tidspunkt. For å unngå sistnevnte kan det være lurt å spare penger jevnlig. Mange foretrekker å sette opp en månedlig spareavtale, slik at aksjesparingen går på autopilot.

Aksjesparing for barn

Mange vurderer å spare i aksjer til sine barn, noe vi synes er kjempelurt. Ikke bare kan det gi en god kickstart på voksenlivet, det vil også komme godt med den dagen smårollingene skal inn på boligmarkedet. Det er imidlertid flere ting du som forelder må overveie. Skal aksjesparingen stå i forelderens eller barnets navn? Og hvor mye bør man egentlig spare? Vi har skrevet en artikkel om fondssparing for barn, der du finner mye nyttig informasjon.

Men, jevnlig sparing i aksjer og fond med et beløp du selv er tilfreds med tror vi er en god start. I forhold til om sparingen skal stå i barnets eller foreldrenes navn, er det ingen klar fasit. Personlig ville jeg derimot valgt foreldrenes navn, simpelthen fordi det er enklere å komme i gang med sparingen og ikke minst fordi barnet ikke risikerer redusert studiestøtte.

Hvor mye kan jeg tjene på aksjesparing?

Hvor mye du kan tjene på aksjesparing avhenger av faktorer som investeringsbeløp, avkastning og tidsperspektiv. Jo lenger tid du er i markedet, desto mer kan du tjene på pengene du sparer i aksjer. Men, la oss ta Nvidia, det mye omtalte AI-selskapet, som et eksempel på hvor mye du kan tjene på å spare i aksjer:

Nvidia-aksjer har steget med om lag 2000 prosent de siste fem årene. Hadde du du begynte å spare 10,000 kroner i tech-selskapet for fem år siden, ville dette i dag ha økt til 210,000 kroner. Nå er dette riktignok en ganske usedvanlig utvikling, og snitt de siste femti årene har man som regel havnet på en årlig avkastning på rundt 8 prosent.

Det er også andre forhold som vil påvirke din avkastning. Eksempelvis kan en utbytteaksjer gi deg større avkastning, da dette gir løpende inntekter uten at du behøver å selge aksjene. Avslutningsvis må du være klar over at du kan tape pengene i aksjer. Det er nemlig flere eksempler på aksjer som har falt i verdi de siste årene:

  • Nel har falt med 44% de siste fem årene
  • Scatec Solar har falt med 60% de siste tre årene
  • Beyond Meat har falt med 90% de siden 2019

Derfor er det viktig å velge aksjer som samsvarer med din risikovillighet og mål. Om du er ute etter gode aksjer, kan du lese artiklene beste aksjer og aksjetips 2024.

Andre temaer i forbindelse med aksjesparing

Aksjer og investering er et endeløst univers og du kan aldri bli helt opplært. Om du ønsker å lære mer om aksjesparing, kan du lese mer i artiklene under.

Oppsummering

Aksjesparing er en god måte å spare penger på, spesielt om man har et langsiktig tidsperspektiv. Aksjemarkedet har nemlig gitt en langt bedre avkastning sammenlignet med å ha pengene i banken. 

Mens det globale aksjemarkedet har gitt en årlig avkastning på rundt 10 % de siste 20 årene, har man kun fått snaue 2 % i renter fra bankene. Dette betyr at man faktisk taper penger over tid ved å ha penger i banken, siden inflasjonen er høyere enn rentene man får. Derfor kan det være lurt å vurdere å sette noen av dine sparepenger i aksjer.

Ofte stilte spørsmål

Hva er aksjesparing?

Aksjesparing er en spareform hvor du setter penger i børsnoterte selskap, enten direkte i enkeltaksjer eller i et aksjefond. Å spare penger i aksjemarkedet har gitt en vesentlig høyere avkastning over tid sammenlignet med å ha pengene i banken. Derfor blir aksjesparing sett på som en god, langsiktig sparemåte.

Hvordan komme i gang med aksje sparing?

For å komme i gang med sparing i aksjer må du opprette en aksjekonto hos en bank eller en handelsplattform. Deretter setter du inn penger og velger en aksje eller aksjefond. Fordelen med aksje sparing er at du kan komme i gang med å spare med så lite som en hundrelapp. 

Er det lurt å spare aksjer med aksjesparekonto (ASK)?

Ja, det er mange fordeler med å spare aksjer gjennom en aksjesparekonto. En slik konto tillater deg å kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å måtte skatte av gevinst, før du tar ut pengene fra kontoen. I tillegg opparbeider du deg et skjermingsfradrag, som gjør at skatten på aksjer reduseres over tid.

Hva er fordelene med aksjesparing?

Den største fordelen med aksjesparing er den potensielle avkastningen du kan få med dine sparepenger. Mens aksjemarkedet har levert en årlig avkastning på rundt 10 % de siste 10 årene, har bankene gitt renter på 2 % for innskudd i sparekonto. Da kan du enkelt regne deg frem til hva som er mest lønnsomt av aksje sparing eller penger i banken.

Hvor mye kan jeg tjene på å spare i aksjer?

Dette avhenger av mange ulike faktorer, som hvor mye du investerer for, hvor stor risiko du ønsker å ta og hvor lang tidsperspektiv du har på dine sparepenger. I vår graf kan du se at du kan tjene flere millioner kroner på å spare penger i aksjer, i motsetning til å ha pengene i en sparekonto.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.