Aksjemarkedet i 2022 har bidratt til mange gråe hår. Stigende renter, geopolitisk usikkerhet og høy inflasjon er bare noen faktorer som har påvirket markedet i negativ retning.
Oslo Børs, som er en svært råvaretung børs, har klart seg bra sammenlignet med andre marked. Men dette gjelder primært aksjer innenfor energi, industri og shipping. Det er ventet at børsåret 2023 vil bli nok et utfordrende år, men som alltid finnes det gode selskaper å investere i.
Les våre aksjetips 2023 her.
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Aksjetips 2023 – Tre aksjer som kan gi god avkastning fremover
I et krevende marked, er det vanskelig å vite hvor man skal plassere pengene sine i børsåret 2023. Mange aksjer har falt mye i verdi, som kan gi gode kjøpsmuligheter. Det er dermed viktig å gjøre grundig analyser av selskapene før man går i gang med å investere.
Her er 3 aksjetips 2023 som har potensialet til å stige i verdi fremover:
Amazon
Høydepunkter:
- Amazon har en sterk posisjon i tre voksende markeder: e-handel, cloud computing og digital annonsering.
- De sto for 40 % av all nettsalg i USA i 2022, fem ganger mer enn Walmart.
- Amazon vil trolig bli mer lønnsomt over tid, ettersom Amazon Web Service (AWS) og deres reklametjenester vokser raskere enn e-handelsegmentet.
Amazon-aksjene har blitt redusert med nesten 50 % i løpet av 2022. Selskapet fortsetter deres satsing innenfor e-handel, cloud computing og digital annonsering, som er tre markeder i vekst. E-handel forventes å vokse med 13 % årlig frem til 2030, ifølge Ameco Research. Amazon sto for 40 % av all nettsalg i USA i 2022. Dette var fem ganger mer enn sin nærmeste rival, Walmart.
Enda mer overraskende er at flere forbrukere i USA søker etter produkter på Amazons hjemmeside fremfor Google. Dette gjør Amazon til et svært attraktiv annonsepartner for merkevarer, der de nå er den fjerde største annonsøren i verden. Dette er et marked som nærmer seg 1 milliard dollar. Amazon har ikke gitt spesifikke mål, men ser man på Google, som er deres utforder, har en driftsmargin på over 30 % i dette markedet.
Amazon er også den ledende aktøren innen cloud computing, et marked med høye marginer. Dette er et marked hvor Amazon kan oppnå mye vekst i årene som kommer. Markedet for datalagring ventes å øke med 20 % årlig innen 2029, ifølge Fortune Business Insight.
Apple
Høydepunkter:
- Apple hadde 1,8 milliarder aktive enheter i første kvartal 2022 og Tim Cook, deres CEO, antyder at antallet har økt.
- De har økt deres inntekter gjennom flere tjenester, som App Store, Apple Music og Apple Play +.
- Det er rykter om at de vil slippe ut et nytt produkt i 2023, som kan bidra til økt vekst.
I første kvartal av 2022 hadde Apple 1,8 milliarder aktive enheter. Ifølge CEO Tim Cook har dette antallet økt siden forrige rapport. Det er også lite trolig at forbrukere vil gå bort fra iPhone og Mac, som har enorme markedsandeler innen disse markedene.
Som et resultat av flere solgte enheter, har Apple økt deres tjenesteinntekter, som gjennom blant annet App Store, Apple Music og Apple Play +. Dette har ledet til høye marginer. Ifølge IDC er det anslått at Apple vil selge 233,5 millioner iPhone i 2023, som er mer enn det estimerte antallet.
I tillegg er det rykter om at Apple vil slippe ut et nytt produkt i 2023, nemlig et AR/VR-hodesett. Det er ventet at prisen på hodesettet vil være på rundt 20.000 kroner, og at dette kan genere en milliard dollar i inntekter. Dette vil være med på å videreutvikle deres metaverse-satsing. Alt dette indikerer at Apple er i en god posisjon for videre langsiktig vekst.
Equinor
Høydepunkter:
- Gassprisene er fortsatt svært høye, som vil kunne gi gode inntekter.
- Oljelagrene er på historisk lave nivåer, som vil øke etterspørselen etter Equinors olje.
- Equinor økte deres inntekter med 85 % i tredje kvartal 2022 sammenlignet med året før.
Equinor-aksjene har steget med mer enn 50 % i løpet av 2022. Det er også gode muligheter for at olje- og gasselskapet vil fortsette å stige i året som kommer. Selv om oljeprisen har redusert litt den siste tiden, er gassprisene fortsatt høye. Dette vil gi gode muligheter for Equinor for å generere en høy kontantstrøm også fremover.
I tillegg er oljelagrene på historiske lave nivåer. Dette vil kunne gi økt etterspørsel etter olje fra Equinor gjennom børsåret 2023.
Dersom du har troen på olje- og gassektoren fremover, vil Equinor være en aksje som kan kapitalisere på videre vekst. Deres tredje kvartalsrapport viser at inntektene økte med 85 % fra samme tidsperiode i fjor.
Disclaimer: Dette er ingen kjøpsanbefaling, og er kun men som inspirasjon og innsikt. Det er viktig at du foretar egen research før du investerer i aksjer.
Hvordan investere i aksjer?
Ovenfor har du lest noen av våre aksjetips 2023. Men hvordan komme i gang med å investere i disse selskapene?
Det er enkelt å komme i gang med å kjøpe aksjer på nett. For å hjelpe deg har vi laget en guide som viser hvordan du kjøper aksjer.
Slik kommer du i gang:
1. Velg handelsplattform
Først og fremst må du velge en handelsplattform å handle fra. Det er lurt å se på faktorer som:
- Brukervennligheten til plattformen
- Utvalget av finansielle instrumenter, som aksjer og fond
- Hvor mye det koster å kjøpe og selge aksjer (gebyrer og kurtasje)
- Om plattformen er regulert og sikker å handle gjennom
Vår foretrukne plattform er Nordnet. Her vil man enkelt kunne komme i gang med å kjøpe aksjer, samt at de har svært lave gebyrer sammenlignet med andre aktører. Du har muligheten til å investere i både norske og internasjonale aksjer. Du kan investere i alle våre aksjetips for 2023 gjennom Nordnet.
Det er ikke så merkelig at det er den mest populære investeringsplattformen her til lands. Den er svært brukervennlig, tilbyr et sosialt nettverk og har all informasjon man trenger for å gjøre gode kjøpe. Ønsker du oversikt over andre plattformen, kan du sjekke ut artikkelen «beste nettmegler«.
2. Opprett konto
Når du har valgt hvilken handelsplattform du ønsker å benytte, er du nødt til å opprette en konto. I denne guiden tar vi utgangspunktet i hvordan du gjør dette hos Nordnet.
Inne på hjemmesiden trykker du på “bli med nå” og fyller inn din kontaktinformasjon. Deretter er du nødt til å gå gjennom en såkalt KYC-prosess, som innebærer å svare på noen spørsmål relatert til din økonomi og investeringer. Dette er for å beskytte dine midler og for å unngå ulovlige aktiviteter, og er pålagt å gjennomføre av alle regulerte plattformer. Hos Nordnet er denne prosessen automatisert gjennom BankID-registreringen.
3. Gjennomfør et innskudd
Når kontoen din er opprettet og du er inne i plattformen, kan du gå i gang med å gjennomføre et innskudd. Noen plattformer kan ha et minsteinnskudd, men det gjelder ikke Nordnet.
Du har flere muligheter til å gjennomføre et innskudd, som inkluderer blant annet gjennom Visa- eller Mastercard, bankoverføring eller via digitale tjenester som PayPal.
4. Kjøp aksjer
Når alt dette er gjort, er du kommet til det siste punktet, nemlig å kjøpe aksjer i det selskapet du ønsker å investere i. Dersom du allerede vet hvilket selskap du vil investere i, kan du søke det opp i søkefeltet øverst i plattformen. Hvis ikke kan du filtrere deg gjennom plattformen ut fra kategorier.
Ønsker du å gå direkte til kjøpssiden, trykker du på den blå knappen der det står “handle” i søkefeltet. Dersom du vil lese mer om selskapet først, klikk på selskapslogoen. Uavhengig av hvilke aksjer, eller andre aktivaklasser, du ønsker å kjøpe kan du følge samme oppskrift som beskrevet ovenfor.
Invester ut fra tidshorisont, risikoprofil og diversifisering
Når du skal i gang med å investere i aksjer, er det viktig å først og fremst ha en strukturert plan for hvordan du ønsker å investere.
Hvor lenger du ønsker å ha pengene i markedet og hvor mye risiko du ønsker å ta, er viktig for dine beslutninger. Planlegger du å ha pengene i markedet i et tiår, kan du ta mer risiko enn en investor som kun vil ha pengene i markedet i ett år.
Det er også viktig at du bygger en diviserifisert portefølje, som vil si at porteføljen består av mange investeringer. Investerer du i kun ett selskap, kan du være uheldig og tape alle pengene dine.
Et godt eksempel på dette er flyselskapet Flyr som har falt med over 99 % i løpet av 2022. På motsatt side endte aksjene til shippingrederiet Solstad Offshore opp med 515 %. Hvis du investerte 100.000 kroner i Flyr og Solstad Offshore med en vekting på 50/50 ville du endt med 307.000 kroner i slutten av året.
Dette er et veldig forenklet eksempel for viktigheten av å ha en diversifisert portefølje, og vi anbefaler at du bygger en portefølje bestående av minimum 5 aksjer samt at du også fyller opp med et fond for å redusere risikoen for tap.
Oppsummering av våre aksjetips 2023
Det er umulig å spå hvilke aksjer som vil gi best avkastning fremover i tid. Ved å følge med på utviklingen i samfunnet, kan man derimot danne en mening om hvilke sektorer som vil kunne prestere bedre enn gjennomsnittet.
Vi opplevde at mange selskaper innen energi, industri og shipping presterte godt under 2022. Dette gjorde at Hovedindeksen på Oslo Børs presterte bedre enn resterende marked, ettersom dette er en råvaretung indeks. Om dette vil stå seg fremover avhenger av mange faktorer, som blant annet energisikkerheten, rentemarkedet og deglobaliseringen.
Uavhengig av alt dette har vi listet opp tre aksjetips 2023 som har potensialet til å stige i årene fremover, nemlig Amazon, Apple og Equinor. Dette er viktig å være klar over at dette ikke er kjøps- eller salgsanbefalinger, men ment som inspirasjon og innsikt. Det er viktig å gjennomføre egne analyser før du investerer, og at du ikke investerer mer enn du har råd til å tape.
Ofte stilte spørsmål om aksjetips 2023
Det er umulig å spå hvilke aksjer som vil gi best avkastning i tiden fremover og det er vikitg å gjøre grundig research før du setter i gang med å investere. Tre aksjer som kan gi god avkastning i 2023 er Amazon, Apple og Equinor.
Aksjeåret 2022 resulterte i et børsfall for mange aksjer, spesielt innen teknologisektoren. Blant annet falt Amazon-aksjene med over 50 %, og det er mulig at dette har gitt en god kjøpsmulighet.
Amazon kan ha gode forutsetninger for å stige i tiden fremover. Selskapet sto for 40 % av all netthandel i 2022.
Det er viktig at du baserer dine kjøp ut fra tidshorisont og risikotoleranse. Jo lenger du planlegger å ha penger i markedet, desto mer risiko kan tas.
Olje- og gassektoren leverte godt i 2022, mens teknologisektoren falt betraktelig. Deglobalisering, energisikkerhet, rentemarkedet og det grønne skiftet er bare noen faktorer som vil påvirke markedet fremover.
Flere selskaper har potensialet til å oppnå god avkastning i årene fremover. Noen av disse er Equinor, Apple og Amazon.