Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Bitcoin eller aksjer: Hva bør man velge?

Bitcoin eller aksjer: Hva bør man velge?

Bitcoin eller aksjer: hva bør man velge?

Bitcoin eller aksjer? Det er et dilemma stadig flere står overfor, spesielt nå som førstnevnte atter en gang har steget til nye høyder. Ser vi utelukkende på den historiske avkastningen de siste ti årene har Bitcoin knust aksjemarkedet. 

Samtidig er bitcoin-investeringer forbundet med langt høyere risiko enn aksjer. Så hva bør man egentlig velge? I denne artikkelen skal vi se nærmere på de to aktivaklassene og hva som skiller bitcoin og aksjer sett fra et investeringsståsted.  

Hva er bitcoin og hva er aksjer? 

Før vi går videre med å drøfte hva man bør velge av bitcoin og aksjer, skal du få en kort introduksjon til de to aktivaklassene. Deretter skal vi forklare hva som skiller aksjer fra bitcoin. 

  • Bitcoin er en desentralisert digital valuta som ble lansert i 2009 av en ukjent person eller gruppe kjent som Satoshi Nakamoto. At Bitcoin er desentralisert betyr at det ikke styres av noen sentralbank eller myndighet. En annen ting som er unikt er at det totale antallet bitcoins er begrenset til 21 millioner. Derfor er dette populært kalt et «digitalt gull». I artikkelen «hva er kryptovaluta» kan du lære mer om Bitcoin.
  • Aksjer representerer eierskap i et selskap. Når man kjøper aksjer, investerer man direkte i selskapets verdi og fremtidige fortjenester, og man kan tjene penger gjennom verdistigning og utbytte. Aksjemarkedet er svært regulert i de fleste land, noe som gir et visst nivå av investorbeskyttelse. Du kan lese mer om hva aksjer er her. 

De største forskjellene mellom bitcoin og aksjer

Som du ser er aksjer og bitcoin to helt forskjellige ting, og dermed er også ulikhetene betydelige. Hvis du kjøper aksjer er du direkte investert i det selskapet du eier aksjene i. 

Det vil si at du dine penger øker og synker i takt med hvor godt dette selskapet presterer. Jo bedre det presterer, altså jo større inntjeningen er, desto større sannsynlighet for at aksjene øker i verdi. Motsatt vil du trolig tape penger på aksjeinvesteringen om selskapet sliter med å skaffe et overskudd.  

Eier du bitcoin i stedet er ikke dine penger knyttet til utviklingen til et selskap, men en digital eiendel. Mange liker å sammenligne Bitcoin med gull, siden de begge har et begrenset tilbud. Det gjør at det utelukkende er forholdet mellom tilbudet og etterspørselen som styrer prisutviklingen. 

Utvinnes det flere bitcoins enn det kjøpes på markedet, vil verdien gå ned. Motsatt vil verdien gå opp i perioder hvor det kjøpes mer enn det utvinnes.

Volatilitet og risikonivå 

Det er uhyre viktig å undersøke volatilitet, som sier noe om hvor mye prisen varierer, og graden av risiko når du skal måle bitcoin opp mot aksjer.

I forhold til volatilitet og risikonivå kommer aksjer klart bedre ut enn Bitcoin. For eksempel viser tall fra iShares at Bitcoin har opplevd prisfall på over 80% flere ganger siden 2010. 

Til sammenligning har indeksen S&P 500, som populært brukes som et mål på hele aksjemarkedet, vært vesentlig mer stabil, selv om også den har opplevd kortsiktige svingninger. 

ÅrBitcoin (1-års volatilitet)S&P 500 (1-års volatilitet)
201577 %15 %
201797 % 10 %
202062 % 33 %
202347 % 19 %

Med dette som utgangspunkt er det ingen tvil om at det er “tryggere” å velge aksjer fremfor bitcoin. Du må i hvert fall være forberedt på at verdien vil svinge mer, dersom du velger å kjøpe Bitcoin over aksjer.  

Volatiliteten til Bitcoin og aksjemarkedet målt opp mot hverandre

Historisk avkastning 

En annen ting som kan være relevant når du vurderer hvor du skal plassere sparepengene dine – i dette tilfellet Bitcoin eller aksjer – er å se på avkastningen totalt sett. Her ser vi bort fra kortsiktige svingninger, og da kommer bitcoin meget godt ut.

Siden 2010 har prisen til BTC økt fra under 1 dollar og til 89,000 dollar, ifølge CoinMarketCap. Dette tilsvarer en prisoppgang på flere millioner prosent. Skrur vi tiden tilbake til 2019 er prisveksten til Bitcoin på over 1100 prosent. Til sammenligning har S&P 500 «kun» steget med 88 prosent i samme periode.

Bitcoin har gitt bedre avkastning enn aksjer de siste årene

Så selv om Bitcoin svinger mye på kort sikt har den langsiktige avkastningen vært utrolig god. Dette viser også hvor verdifullt det kan være å se bort fra kortsiktige svingninger, og faktisk holde på investeringene over tid.

Hva vil stige mest i fremtiden: Bitcoin eller aksjer?

Så til tusenkronersspørsmålet: hva vil stige mest – bitcoin eller aksjer? På kort sikt tror vi bitcoin har et større vekstpotensial enn aksjer, mens aksjer på sin side har et sterkere fundament på lengre sikt.

Også er det viktig å presisere at det umulig konkludere med at det ene vil stige mer enn det andre, men vi kan likevel ta for oss ulike scenarioer.

Bitcoin: Sterkt vekstpotensial, men større usikkerhet

Bitcoin har flere egenskaper som kan resultere i høy prisvekst i fremtiden. Takket være et fast tak på 21 millioner mynter og en mekanisme kalt Bitcoin halving, er bitcoin et deflasjonært aktivum. Enkelt sagt betyr det at tilbudet av bitcoins reduseres med tid, noe som kan gi en dramatisk prisvekst.

Men, dette er forutsatt at folk faktisk ser verdi i bitcoins. Hvis det ikke er noe interesse for kryptovalutaen, kan prisen falle til null. Dette kan skje hvis:

  • Bitcoin blir strengt regulert eller forbudt i nøkkelmarkeder
  • Ikke blir global akseptert
  • Hvis andre kryptovalutaer overtar bitcoins markedsdominans

Dog tyder det meste på, akkurat nå, at bitcoin vil stige i fremtiden, i alle fall på kortere sikt. Etter det amerikanske presidentvalget har prisen skutt i taket, og nylig passerte kursen én million kroner.

Dette skyldes forventinger om at Trump administrasjonen vil innføre klare regler rundt reguleringen av krypto, som kan gjøre det enklere for investorer å kjøpe krypto.

Dermed har også interessen økt, og vi ser også stadig flere tilfeller av at institusjonelle aktører tilbyr kryptomynten i form av Bitcoin ETFer.

Aksjer: Større stabilitet, men mindre vekstpotensial

Aksjer mangler Bitcoins eksponentielle vekstpotensial på kort sikt, fordi verdsettelsen i stor grad reflekterer fundamentale faktorer som inntjening og makroøkonomiske forhold. For aksjer å levere ekstrem vekst, kreves det enten en teknologisk revolusjon eller en massiv ekspansjon i global økonomi.

Mange AI-aksjer har riktignok steget unormalt mye, for eksempel Nvidia. Nvidia-aksjen har vokst med over 2000 prosent siden 2019, og det er flere andre eksempler som dette på aksjemarkedet, men likevel har aksjer gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning på rundt 7-10 prosent.

Dermed er potensialet for stor prisvekst mindre hos aksjer målt opp mot bitcoin. Når det er sagt gir aksjer bedre stabilitet og vi mener at fremtiden til aksjer, på lang sikt, er mindre spekulativ. Dette fordi aksjeselskaper skaper verdi gjennom salg av varer og tjenester, og ikke minst fordi det skaper arbeidsplasser. Med andre ord er aksjer et viktig fundament for global økonomi.

Burde jeg kjøpe aksjer eller bitcoin?

Hva du burde kjøpe av aksjer og bitcoin kommer helt an på hvor mye risiko du er tilfreds med, tidshorisonten på investeringen og hva målet med investeringen er. Som vi har sett er det argumenter både for og i mot de alternativene.

Selv ville vi ikke ha begrenset oss til det ene eller det andre, men heller valgt en løsning der man kjøper både aksjer og Bitcoin. Om dette er det riktige for deg, må du selv avgjøre. Og i denne forbindelse kan det være lurt å veie fordelene opp mot ulempene.

Fordeler og ulemper aksjer

Stabilitet og fundament: Aksjer representerer eierskap i selskaper som skaper reell verdi gjennom salg av varer og tjenester. Dine penger vil på mange måter være knyttet til global økonomi, som kan være en trygghet.

Jevn historisk avkastning: Aksjemarkedet har gitt en jevn gjennomsnittlig årlig avkastning på 7–10 % over tid.

Utbytte: Noen aksjer betaler ut utbytte, som gir regelmessige kontantinntekter.

Moderat vekstpotensial: Selv om aksjer gir stabil vekst, er det lite sannsynlig at man oppnår «eksplosive» gevinster som med Bitcoin.

Avhengighet av økonomien: Aksjer påvirkes av resesjoner, renter, og geopolitisk usikkerhet.

Fordeler og ulemper med Bitcoin

Høyt vekstpotensial: Bitcoin har opplevd vanvittige prisstigninger tidligere, og kan også gjøre det i fremtiden.

Begrenset tilbud: Som et deflasjonært aktivum kan Bitcoin øke betydelig i verdi over tid hvis etterspørselen vokser.

✅Ny teknologi som kan bli viktig for fremtiden: Bitcoin er uavhengig av myndigheter og banker, noe som gjør det attraktivt i land med økonomisk usikkerhet

❌Høy prisvolatilitet: Prisen på Bitcoin kan svinge voldsomt

❌Mangler en iboende verdi: Bitcoin er et spekulativt instrument uten en iboende verdi.

❌Uklare regler, særlig rundt regulering: Nye og strengere regelverk i enkeltland kan hemme veksten.

Oppsummering av Bitcoin versus aksjer

Bitcoin har knust gamle prisrekorder og har nå passert en kurs på én million kroner. Det er dermed enkelt å tenke at toppen er nådd, og at den høye kursen taler i favør av å velge aksjer på bekostning av bitcoin. 

På en annen side har bitcoin, utrolig nok, forutsetningene på plass for å fortsette den allerede ekstreme verdiøkningen. Den knappe og avtagende tilførselen på 21 millioner gjør at Bitcoin i teorien kan stige i det uendelige, så lenge etterspørselen er høy nok. 

Aksjer på sin side representerer en viktig del av den globale økonomien, og bør derfor utgjør en stor del av enhver investeringsportefølje. Vi tror derfor at man er best tjent med en balansert portefølje, der man inkluderer både bitcoin og aksjer. På den måten får man det beste av to verdener: vekstpotensialet til bitcoin og stabiliteten til aksjer.

Hos Nordnet får du tilgang til aksjer og Bitcoin-ETFer. Men husk at enhver investering er forbundet med risiko.
Admin
Website | + innlegg
Erlend Karlsen
Erlend Karlsen
+ innlegg

Erlend er en skribent med et øye for detaljer og han er lidenskapelig opptatt av privatøkonomi, sparing og investeringer. Hos Investeringstips vil Erlend dele sin kunnskap for å gi leserne sine innsikt og inspirasjon. Hans mål og ønske er å hjelpe leserne med å bygge et solid økonomisk fundament.

"Å investerte kan virke som et komplekst fag for et utrent øye, men det er faktisk langt enklere enn mange tror. Det behøver heller ikke å være dyrt, og ofte trenger man ikke mer enn noen hundrelapper for å komme i gang".

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *