Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.
Moskva-børsen har steget med rundt 50 prosent hittil i år, til tross for omfattende sanksjoner fra den vestlige delen av verden. Er den elleville oppgangen egentlig noe å rope hurra for?
Flere store selskaper har valgt å trekke sin virksomhet ut av landet. Russiske investorer har kjøpt opp disse forretningene til en pris langt under markedspris, for deretter å gjenåpne dem i russisk bekledning.
Dette har ført til en bølge av nye russiske merkevarer. Starbucks Coffee er byttet ut med Stars Coffee og russere nyter CoolCola til maten, ikke lenger Coca Cola. Og skal vi tro Putin selv, er Russland i en svært god økonomisk situasjon.
Høy økonomisk vekst
At alt dette henger på greip, er vanskelig å tro på. Det russiske finansdepartementet har gjentatte ganger beroliget sine borgere om at økonomien går over all forventning. Tidligere i juli hevdet Russland at de muligens ville oppnå en økonomisk vekst (BNP) på over 2 prosent og at konsumprisindeksen ikke ville stige over 5 prosent.
Samtidig estimerte det internasjonale pengefondet (IMF) en økning på 0,7 prosent. Analytikere fra Reuters var litt mer optimistiske, og estimerte en BNP-økning på 1,2 % og en inflasjon på 5,7 % i 2023.
Lang historie for å manipulere data
Russlands egne estimater er altså langt bedre enn det utestående regner frem. Likevel mener Yale-forskere at estimatene er altfor gode. Tidligere i år skrev flere forskere fra universitetet en spalte i Forbes som forklarer at IMF ikke har tilstrekkelig med data for å beregne Russlands BNP.
I tillegg er det Rosstat som står bak Russlands statlige statistikk, et byrå med lang historie for å manipulere data for å tilfredsstille Putin.
Utenfor russisk media har landets ressurser blitt redusert til irrelevans i den globale økonomien. Flere industrier har kollapset, hvor blant annet bilindustrien er ned med mer enn 90 prosent.
Det russiske aksjemarkedet til værs
Så, har det russiske finansdepartementet finpusset på tallene så mye at investorer har flokket seg til Moskva-børsen? Indeksen Moskva RTS, som baserer seg på de 50 største og mest likvide selskapene på den russiske børsen, viser nemlig en kursoppgang på rundt 50 prosent.
Ifølge Yale-forskerne er oppgangen i det russiske aksjemarkedet kun en illusjon. Først og fremst viser de til at Russland har stengt dørene for «ikke-vennlige» investorer, som innebærer mange vestlige land. De investorene som sitter på posisjoner har altså ingen mulighet til å selge seg ut.
I tillegg blir flere av de russiske børsnoterte selskapene betalt i utenlandsk valuta. Derfor er det mange selskaper som nyter godt av at den russiske rubelen har falt med nesten 40 prosent mot dollar det siste året.
– Når markedet åpnes igjen blir det et stort salgspress på den russiske børsen og aksjekursene vil rase. Det er ikke få internasjonale investorer som venter på første og beste mulighet for å få solgt seg ut av det russiske markedet, forteller forvalter Dan Erik Glover til ODIN.
Eier du russiske aksjer, må du derfor stålsette deg på at brorparten av disse pengene er fortapt.
Unngår selskaper på Moskva-børsen
Det er flere tegn til at den russiske økonomien har tatt flere svalestup nedover. Foruten å støtte Russlands invasjon av Ukraina, er det også økonomiske grunner til stede for å unngå å investere i russiske selskaper på Moskva-børsen.
Flere investorer som eide fond som fokuserer på fremvoksende markeder opplevde at verdiene på fondene ble redusert, ettersom Russland går under denne kategorien.
«Fremvoksende markeder er mer avhengige av direkteinvesteringer fra utlandet fordi de har mindre investeringskapital. Derfor er de også mer utsatt for sjokk […] Det russiske aksjemarkedet stengte for utenlandske investorer og førte til tap for mange aktører, ettersom kapital ble låst inne i landet.», skriver Finansavisen som sikter til at fremvoksende markeder kan stå klare for et comeback.
MSCI kunngjorde i mars i fjor at det russiske markedet fjernes fra indeksene for fremvoksende markeder. Investorer kan derfor være trygg på at disse fondene ikke vil inkludere børsnoterte selskaper i det russiske markedet.
Hva planlegger du å investere i?
Russiske aksjer og fond er per dags dato «off the table». Dersom du ønsker å investere i norske eller utenlandske aksjer og fond kan vi anbefale handelsplattformen til Nordnet. Dette er Nordens største handelsplattformen.
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.