Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Gull er igjen en trygg havn. Et varseltegn for investorer?

Gull er igjen en trygg havn. Et varseltegn for investorer?

Gull, gullprisen stiger

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Olje blir omtalt som «det sorte gullet», Bitcoin som «det digitale gullet» og tare har de siste årene blitt referert som «havets grønne gull». Likevel er det bare gull som er gull. Og til tross for at det ikke har en reell nytteverdi, strømmer investorer til det edle metallet.

Gullprisen stiger i takt med dollarsvekkelse

Siden Silicon Valley Banken gikk konkurs 10. mars har gullprisen steget med over 8 %. Dette har resultert i at gullet kun er noen prosentpoeng unna forrige toppnotering på 2075 dollar, som fant sted i august 2020.

Prisen på gull har en tendens til å stige under utfordrende markedsforhold. Årsaken til dette er fordi investorer er usikre på hva finansmarkedene har i vente og ser på metallet som en trygg havn under nedgangstider, samt som en sikring mot inflasjon.

Det er i hovedsak tre faktorer som har ført til økt gullpris:

  1. Svekket dollar: I perioder der dollaren svekkes, økes ofte gullprisen. Etterspørselen etter gull øker ettersom man har muligheten til å kjøpe mer gull når dollaren er svak.
  2. Usikkerhet i banksektoren: Flere investorer har fått en mistillit til bankene. I stedet for å oppbevare store verdier i bankene, velger flere å spre risikoen ved å kjøpe gull.
  3. Fare for resesjon: En resesjon er et fall i et lands bruttonasjonalprodukt i to eller flere følgende kvartaler og fører ofte til en nedgang i aksjemarkedet. Flere investorer ønsker å sikre seg mot en mulig resesjon og velger å inkludere gull i porteføljen, som har en tendens til å stige når markedet faller.

Vil gullprisen fortsette å stige?

I løpet av de siste 20 årene har gullprisen steget med rundt 475 %. Med andre ord har det vært en svært lukrativ investering. Flere børsnoterte selskaper som graver gull har også opplevd en fin kursoppgang som følge av de økte prisene. Dette inkluderer blant annet Gold Fields, Kinross Gold og Franco-Nevada. Aksjene har steget med henholdsvis 53 %, 32 % og 16 % og dermed gitt en bedre avkastning enn den brede aksjeindeksen S&P 500.

Flere eksperter mener at gullprisene vil fortsette å holde seg stabile, om ikke øke, basert på den siste periodens renteøkninger, vedvarende inflasjon og bekymring for en potensiell resesjon. Noah Damsky, senior investment analyst i Marina Wealth Advisors, mener gullprisene vil bevege seg høyere på kort sikt.

— Gullprisene kan bevege seg høyere i tider med uro. Gitt hvor vi er i markedssyklusen, forventer jeg at gullet vil dra nytte av en humpete vei fremover som følge av diskusjonene rundt gjeldstaket, en invertert rentekurv (som betyr at lange renter blir lavere enn korte) og videre inflasjonspress, uttalte Damsky til CBS News fredag 12. mai.

Dersom Damsky får rett i sin spådom vil gullet trolig nå en ny toppnotering innen kort tid.

Invester hos Nordnet
Dine investeringer kan både stige og falle i verdi. Du kan tape dine midler.

Hva sier Warren Buffett?

Warren Buffett er kjent som «orakelet fra Omaha» og er en investor mange ser opp til. Den 92 år gamle mannen har opparbeidet seg en betydelig formue som investor og er den 5. rikeste personen i verden. Hans investeringsstrategi har ført til at han har den lengste rekorden i å «slå markedet», som betyr at man oppnår en høyere avkastning enn det globale aksjemarkedet.

Warren Buffett er ingen fan av investering i gull
Bilde: Asa Mathat | Fortune MPW

Hans investeringsstrategi vektlegger langsiktig investering i verdiaksjer, og han har et stort fokus på selskaper med sterke konkurransefortrinn og jevn inntektsvekst.

Er du tilhenger av Warren Buffett, er det kanskje ikke så overraskende å høre at han ikke er noen storfan av å eie gull. Som nevnt i introen har nemlig gull ingen reell nytteverdi. Gullprisen er derfor kun basert på tilbud og etterspørsel. Man kjøper kun gull i håp om at den neste personen vil betale en høyere pris.

Umulig å spå fremtiden

Å spå hva fremtiden vil bringe er nærmest umulig. Som investor vil du derfor komme langt med å lage en investeringsstrategi og fokusere på ting du kan kontrollere. Dette inkluderer blant annet risiko, tid, investert beløp og atferd, altså hvordan du reagerer hvis markedet skulle stige eller falle.

Hva du ikke kan kontrollere, og som alt for mange investorer fokuserer på, er selve avkastningen på dine investeringer. Nyheter og uforutsette hendelser vil du ikke få gjort noe med. Har du et langsiktig tidsperspektiv? Da vil det være lurt å følge denne strategien, og unngå å selge dine posisjoner ved en korrelasjon. Å «time» markedet er nærmest umulig og leder sjeldent til suksess. Dette kan være lurt å ha i bakhodet før du vurderer om du skal investere i gull eller ikke.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *