Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.
I dagens marked er det flere som har valgt å ta ut pengene sine fra aksjemarkedet og heller sitte med kontanter. Kan høyrentefond være løsningen?
Som alle andre, klarer vi hverken å spå oppgangs- eller nedgangsperioder. Hva som skjer videre i aksjemarkedet er umulig å si, men de som har et langsiktig syn vil sannsynligvis komme seirende ut.
Vi skal likevel unngå å diskutere om det er et smart eller et dumt valg å ta ut pengene sine fra aksjemarkedet på nåværende tidspunkt. Det vi derimot skal se på er om høyrentefond kan være et godt alternativ for de som tror at bjørnene lusker rundt hjørnet og ikke vil ha pengene sine i aksjer.
Tilsier lavere risiko enn aksjer
Et høyrentefond investerer i lån utstedt av selskaper med lav kredittkvalitet. Et slikt fond investerer i rentepapirer med kort løpetid, på maksimalt ett år. På grunn av usikkerheten på lånene, innebærer et slikt fond høyere risiko enn fond som investerer i rentepapirer med lengre løpetid, som kalles obligasjonsfond.
Som du kan se i grafen under, ligger et høyrentefond midt i mellom det å ha pengene plassert på en bankkonto og en investering i aksjefond. Man kan også derfor forvente litt lavere avkastning. Men på grunn av de høye rentene i dagens marked, er mange fortsatt optimistiske til at avkastningen vil være tilstrekkelig bedre enn å ha pengene i banken.
Ifølge DNB kan et slikt fond være et godt alternativ til sparekontoen dersom du har en tidshorisont på 1-3 år. Investerer man i aksjefond er anbefalingen å ha en tidshorisont på 5 år eller lengre.
Hvordan velge et høyrentefond?
Å velge et høyrentefond på måfå er sjeldent en god idé. Derfor kan det være lurt å ta noen forhåndsregler. Her er en oppskrift som kan følges:
- Søk etter høyrentefond på din handelsplattform: Bruker du Nordnet kan du filtrere fondene ut fra risiko.
- Velg om du ønsker valutasikring: Det er vanligere med valutasikring for rentefond enn aksjefond fordi plasseringshorisonten som regel er kortere enn for plasseringer i aksjefond. Fondene som ikke er valutasikret har høyest avkastning hittil i år, på grunn av kronesvekkelsen.
- Sjekk avkastningen over tid: Selv om historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig gevinst, kan det være lurt å finne ut av hvilke fond som har prestert godt, både i gode og dårlige tider. Det kan derfor være lurt å unnlate å investere i høyrentefond som ikke har en lenger historikk enn 5 år.
- Søk etter bred eksponering: Du reduserer risikoen ved å investere i et rentefond som investerer i flere marked. Du burde derfor se etter fond som investerer i andre marked enn kun det norske.
Her er noen populære høyrentefond
Ut fra punktene ovenfor har vi samlet sammen tre høyrentefond. Alle disse fondene kan kjøpes hos Nordnet. Husk at dette ikke er et investeringsråd, men kun noen eksempler på hvilke muligheter som finnes.
Alfred Berg Nordic High Yield
- Eksponering: Norden
- Årlig avgift (Nordnet): 0,59 %
- Valutasikret: Ja
- Risiko (volatilitet): 3 av 7
- Avkastning hittil i år: 8,7 %
- Avkastning 3 år: 43 %
- Avkastning 5 år: 42 %
Holberg Kreditt A
- Eksponering: Norden
- Årlig avgift (Nordnet): 0,59 %
- Valutasikret: Ja
- Risiko (volatilitet): 4 av 7
- Avkastning hittil i år: 6,6 %
- Avkastning 3 år: 33 %
- Avkastning 5 år: 32 %
Heimdal Høyrente – Rentefond NOK
- Eksponering: Norden
- Årlig avgift (Nordnet): 0,89 %
- Valutasikret: Ja
- Risiko (volatilitet): 4 av 7
- Avkastning hittil i år: 9,1 %
- Avkastning 3 år: 34 %
- Avkastning 5 år: 48 %
Å investere innebærer en form for risiko.
Slik investerer du i høyrentefond
Du investerer i høyrentefond på akkurat samme måte som du ville investert i en aksje eller et aksjefond. Under viser vi deg hvordan du kommer i gang, ved hjelp av tre enkle steg. Vi tar utgangspunkt i Nordnet, som er Nordens største handelsplattform for aksjer og fond. Denne plattformen har et bredt utvalg av rentefond, i tillegg til at den har lave gebyrer og gir deg tilgang til Nordens største sosiale investeringsnettverket.
Steg 1 – Opprett konto
For å opprette en konto hos Nordnet klikker du deg inn på nettsiden og deretter på «bli kunde». Du kan også registrere deg gjennom Nordnet-appen. Plattformen godtar registrering gjennom BankID, som gjør prosessen svært rask.
Å investere innebærer en form for risiko.
Steg 2 – Sett inn penger for å kjøpe høyrentefond
Etter at du har opprettet en kontom gjennomfører du et innskudd. Du kan enten overføre midler gjennom en vanlig bankoverføring eller med Trustly. Nordnet har ingen minsteinnskudd, som betyr at du selv velger hvor mye (eller lite) du ønsker å sette inn.
Steg 3 – Invester i et høyrentefond
Når pengene er inne på kontoen, kan du gå i gang med å velge et høyrentefond du ønsker å investere i. Hvis du allerede hvilke fond du vil kjøpe, søker du på fondet i søkefeltet til høyre. Hvis ikke, kan du benytte deg av Nordnets filtreringsverktøy. I dette eksemplet tar vi utgangspunkt i Alfred Berg Nordic High Yield.
Når du klikker deg inn på fondet vil du bli videreført til informasjonssiden. Her vil du få informasjon om fondet, historisk kursutvikling, porteføljesammenseting og mye mer. Når du er klar til å investere i fondet, trykker du på «kjøp» på siden. Her velger du hvor mye du ønsker å investere i fondet.
Å investere innebærer en form for risiko.
Tidsperspektiv og risikovillighet bør avgjøre valget
Flere analytikere har valgt å posisjonere som i rentefond de siste månedene. Her er det viktig å være klar over at dette er profesjonelle investorer som aktivt følger med på markedet.
Har du et langsiktig perspektiv – og ikke trenger å ta ut pengene i løpet av de kommende årene – vil man (historisk sett) få en bedre uttelling ved å investere i aksjemarkedet.
Hvis investering i aksjer innebærer en for høy risiko for deg, kan derimot høyrentefond eller obligasjonsfond være en god mellomting.
Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!
Ofte stilte spørsmål
Et høyrentefond investerer i lån utstedt av selskaper med lav kredittkvalitet. Et slikt fond investerer i rentepapirer med kort løpetid, på maksimalt ett år.
Historisk sett har høyrentefond gitt langt bedre avkastning enn å ha pengene i banken, samtidig som risikoen er lavere sammenlignet med å kjøpe aksjer.
Flere eksperter har valgt å investere i høyrentefond den siste tiden på grunn av de høye renten og usikkerheten i aksjemarkedet. Det er viktig at du vurderer dette ut fra din risikovillighet og tidsperspektiv.
Det er anbefalt å ha et tidsperspektiv på mellom 1-3 år når du skal investere i høyrentefond.
Det avhenger av dine mål og risikovillighet. Kan du la pengene ligge i markedet i 5+ år, bør du vurdere å investere i aksjer. Hvis ikke, kan høyrentefond være et bedre alternativ for deg.