Det er mørketid i boligmarkedet. Men i takt med rentekuttene fremover, er det ventet at boligprisene vil stige igjen. Det kan gi en gyllen mulighet for de som sitter med ekstra midler i kassen.
Kjøpekraften blant nordmenn er blitt redusert kraftig i løpet av det siste året. I nyhetsbrevet for to uker siden nevnte jeg at nesten halvparten av Norges befolkning er bekymret for egen økonomi.
I forrige uke kom Sentio Research med nye undersøkelsestall som viser at 15 % av alle som eier bolig i Norge vurderer å selge eller har allerede solgt boligen sin. Grunnen er at de rett og slett ikke har råd til å bo i sitt eget hjem.
Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips.
Utnytt den dårlige perioden?
Til tross for de dystre tallene, var det også mange som svarte at de ikke var bekymret for egen økonomi, eller at de ikke hadde problemer med å håndtere eventuelle renteøkninger.
Å spekulere i når boligprisene vil være billigst er en skummel oppgave. Likevel er det flere prognoser som viser at boligprisene vil stige igjen i 2025, samstemt med de forventede rentekuttene.
Så om du planlegger å kjøpe et sted å bo, eller ønsker å investere i en sekundærbolig, kan det være lurt å utnytte dagens økonomiske situasjon.
– Om du har et langsiktig perspektiv og ser for deg å bo en stund, kan boligkjøp nå være en god investering. Det er kjøpers marked, så de som har råd kan gjøre en smart handel, forteller Silje Strand Ekelund, direktør i OBOS-banken.
Kjøp billigere – og hjelp selgere
Det kan høres kynisk ut å si at man burde kjøpe mens andre sliter økonomisk og må sette boligen sin for salg.
Men la oss se på det fra et annet perspektiv:
De som selger boligen nå, gjør det fordi de ikke kan håndtere de høye utgiftene. Dersom de ikke får solgt, vil dette gjøre situasjonen verre. I verste fall ender man opp med å ta et forbrukslån for at endene skal møtes, eller må sette boligen til tvangssalg.
Yngre i Oslo sliter mest
Målgruppen som sliter mest med å beholde boligen er personer under 40 år fra Oslo. I tillegg ser vi at det er de som kom sist inn i boligmarkedet som også sliter med å betjene boliglånet:
– De som står mest i fare for å ende i en situasjon der de har måttet selge eller vurderer å selge boligen sin, er de som har kommet sist inn i boligmarkedet med høye lån, forteller SIFO-forsker Christian Poppe ved universitetet OsloMet, til forskning.no.
Bittersøtt nederlag
Det kan tenkes at mange kjøpte sin bolig i hovedstaden under pandemien, og er nå nødt til å selge. I så fall vil man i hvert fall ikke gå ut med store tap – og kanskje også i flere tilfeller med profitt (jeg skjærer alle over én kam her, og det finnes så klart mange unntak!).
Statistikk fra Krogsveen viser nemlig at boligprisene i Oslo har steget med over 17 % siden april 2020, etter at pandemien for alvor hadde bredt seg over landet, og frem til i dag.
Personlig kjøpte jeg også en bolig i Grünerløkka bydel under pandemien. Om jeg blir nødt til å selge av økonomiske grunner (bank i bordet) vil jeg fortsatt ende noe i pluss, i tillegg til at lånet er blitt noe redusert.
Få boliger i hovedstaden vil presse opp prisene
Det er ingen hemmelighet at det er i storbyene det er vanskeligst å skaffe seg bolig. Dette gjelder særlig i bykjernen i Oslo. Om du eier en bolig i hovedstaden i dag, eller har muligheten til å kjøpe deg inn, er det muligens en lys tid i vente.
Prognosene viser bedre økonomiske tider mot høsten. I tillegg er det altfor få boliger som bygges i Oslo, som vil bidra til å presse prisene oppover.
– Vi må bygge omtrent 29 000 boliger hvert år for å holde tritt med den demografiske utviklingen, forklarer Marte Herje Strømme, analytiker i Prognosesenteret.
Strømme forteller til Obos at det forventes igangsettingstillatelse for 21 000 nye boliger i år, og at de vil ta opp mot to år å ferdigstille.
– Dette vil presse opp prisene på nye boliger. Flere må da se til bruktmarkedet, som igjen vil føre til at prisene presses opp der også, konkluderer Strømme.
Vær tålmodig og kjøp bolig etter evne
Nok eksempler finnes av folk som har kjøpt bolig og nå ikke klarer å betjene sitt boliglån. Unngå at du havner i samme tilfelle. Det er umulig å forutse hva som vil skje i økonomien. Selv om prognoser viser at rentene vil avta, er det ingen garanti for at dette skjer.
Her er noen tips til deg som skal i gang med å kjøpe bolig:
- Ha finansieringsbeviset på plass: Da vet du hvor mye du kan få i lån og hvor mye du kan kjøpe bolig for. Husk også at du ikke trenger å maksimere lånet!
- Vær bevisst på hvor du vil bo: Det er dyrt å selge boligen om du ikke trives. Normalt sett koster det minst 100 000 kroner å selge en bolig. I tillegg må du betale skatt på eventuell fortjeneste om du selger innen ett år.
- Sjekk standarden til boligen: Mange blir ofte sjokkert over kostnadene for oppussing og/eller vedlikehold. Ta høyde for dette, før du går i gang med å delta på budrunden.
- Unngå overtenning: Du har funnet en bolig som tikker de fleste boksene og skal i gang med budrunden? Unngå å bli revet med i budrunden og betal langt over markedspris. Det er tross alt kjøpers marked, og det finnes nok av boliger der ute. Din tur vil komme!
- Planlegger du å leie ut?: I så fall bør du sjekk reglene tilknyttet boligen du kjøper. Eksempelvis er det strengere regler i forbindelse med utleie på borettslag enn selveierleiligheter.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.