De siste årene har det blitt rapportert om stadig flere tilfeller av kryptosvindel. Falske investeringsplattformer, forlokkende artikler om kjendiser som har tjent seg rike på krypto og ikke minst bedragere som utgir seg for å være rådgivere er bare noen av farene man må passe seg for.
I denne artikkelen kan du lese om de vanligste metodene som benyttes av kryptosvindlere og om hvilke grep du selv kan ta for å unngå å bli svindlet.
Kryptosvindel: Vanlige fremgangsmåter
En kryptosvindel kan ta mange former, og det er ingen hemmelighet at bedragerne er på konstant utkikk etter nye metoder for å lure folk. Derfor kan det være vanskelig å vite hva som faktisk er svindel og ikke. Samtidig er det et par ting som nesten alltid går igjen i et svindelforsøk.
Noen gjengangere er:
- Lovnader om høy økonomisk fortjeneste
- Utnyttelse av folks noe begrensede kunnskap om krypto
- Forsøk på å stjele folks kontaktinformasjon (Phishing-angrep)
En mye brukt kryptosvindel er å få folk til å investere i et falskt kryptoprosjekt. I slike tilfeller vil svindlerne bruke sosiale medier til å hausse opp et prosjekt, gjerne med garantier om at dette er den mest spennende og populære kryptovalutaen på lenge. Lovnader om premier og lukrative belønninger kan også brukes som et lokkemiddel.
Så, når mange nok investerer vil det resultere i at prisen til den respektive kryptomynten stiger. Deretter vil bakmennene, de som sitter på brorparten av myntene, selge seg ut, noe som fører til at prisen raser. Bakmennene stikker da av med hele fortjenesten, mens de som har blitt lurt sitter igjen med skjegget i postkassa. Denne svindelen er kjent som “pump and dump”.
Pump and dump-svindelen er ikke unik for kryptovaluta. Bedrageri-metoden er normal også på aksjemarkedet, men har utbredt seg på kryptomarkedet som følge av mangel på reguleringer.
Les også om:
Pass deg for falske investeringsplattformer og rådgivere
En annen utbredt svindelmetode er falske artikler om kjente personligheter som har tjent gode penger på å investere gjennom en krypto-plattform. De skumle med dette er at svindlerne ofte utgir seg for å være VG, NRK eller en annen troverdig nettside.
Her er hensikten å lure deg til en falsk investeringsplattform og få deg til å bruke penger på noe som ikke eksisterer. Det er ikke uvanlig at svindlerne manipulerer grafer, tall og lignende for å få deg til å gjøre flere innskudd. Problemet oppstår når man skal ta ut pengene sine, noe man ikke klarer. Pass også på at svindleren kan forlenge den opprinnelige bløffen ved å utgi seg som en aktør som skal “hjelpe” deg med å få pengene tilbake.
Det er i tillegg rapportert om tilfeller hvor bedragerne fremstår som rådgivere som skal hjelpe folk med å navigere seg gjennom det komplekse kryptomarkedet. Denne “rådgiveren” kan da be om å gjennomføre investeringer på dine vegne.
Gjennomgangsmelodien er at de ber deg registrere konto på lumske plattformer, eller så ber de om tilgang til din investeringskonto, passord og lignende. Alternativt kan de be deg om å klikke på linker hvor formålet er å stjele sensitive personopplysninger, samt at de kan prøve å lure deg til å sende krypto til en fremmed børs eller krypto-lommebok.
Hvordan unngå kryptosvindel?
Det er flere ting du kan gjøre for å unngå kryptosvindel:
- Kun invester i velkjente kryptovalutaer, som Bitcoin, Ethereum og andre topprangerte varianter. Det kan også vært lurt å holde seg unna opplagte kopier av populære krypto og kryptovaluta som baserer seg på trender.
- Styr unna krypto-prosjekter som garanterer avkastning og som markedsføres aggressivt i sosiale medier.
- Hold deg unna ukjente investeringsplattformer/kryptobørser. Du kan sjekke hjemmesiden til Finanstilsynet for å finne svartelistede plattformer.
- Ikke klikk på annonser som promoterer krypto og relaterte plattformer som en snarvei til rikdom.
- Aldri gi fra deg passord eller andre sensitive opplysninger og ikke la andre gjennomføre investeringer på dine vegne, med mindre du er helt sikker på at det er en pålitelig aktør. Dette kan du finne ut ved å sjekke hvilke lisenser denne aktøren opererer med.
Videre tror vi at man vil komme langt med en god dose sunn fornuft. Utfør grundige undersøkelser og ta nødvendige forhåndsregler. Bruk sterke passord, totrinns-pålogging og kun sjekk andres erfaringer med den respektive tjenesten. Avslutningsvis råder vi deg til å stole på egen magefølelse. Virker noe for godt til å være sant, bør alarmbjellene umiddelbart begynne å ringe.
Oppsummering
Krypto har blitt et yndet mål hos svindlere, og det er ingen tvil om at det utgjør en risiko. Men heldigvis er det, som vi har sett, flere ting man kan gjøre for å unngå kryptosvindel.
Og så lenge man er bevisst på hvilke aktører man handler gjennom, tar nødvendige forholdsregler og lærer seg grunnleggende ting om krypto, skal man ikke ha mye å frykte.
Vi tror kunnskap er nøkkelen til å lykkes og vi vil derfor publisere artikler om dette komplekse temaet, slik at du kan lære mer. Under ser du et knippe av våre krypto-artikler: