Kryptovaluta ser virkelig ut til å være i vinden igjen. Tall fra nettsted CoinGecko viser at markedet som helhet økte med om lag 100 prosent i 2023, sterkt drevet av kryptokongen Bitcoin.
Men selv om pilene har pekt oppover, er det flere ting man må være obs på når man plasserer penger på kryptomarkedet. I denne artikkelen skal vi utforske fem risikoer med kryptovaluta.
5 Risikoer med kryptovaluta du bør kjenne til
Kort og godt er risikoene med krypto gjerne knyttet til følgende:
- Kraftige kursendringer
- Svindel
- Nettverksendringer
- Mangel på reguleringer
- Tyveri og hacking
La oss kikke nærmere på risikoene med å kjøpe og eie kryptovalutaer.
Kraftige kursendringer
Det som kanskje er den største risikoen med å investere i kryptovaluta er knyttet til plutselige og uventede kursendringer. Selv Bitcoin, som er ansett som en forholdsvis trygg kryptoinvestering – særlig sammenlignet med nye varianter, er forbundet med høy volatilitet.
Bitcoin har økt usedvanlig mye siden oppstarten i 2009, men utviklingen har vært langt fra vertikal. Tvert imot har markedsgiganten opplevd enorme kursendringer. For eksempel nådde Bitcoin en pristopp i november 2021 med en kurs på 64,000 dollar, for å så å oppleve at kursen halverte seg et drøyt halvår senere.
Dogecoin, det som angivelig er Elon Musks favoritt-kryptovaluta, er et annet eksempel. Den populære meme-mynten steg med rundt 20,000 prosent i første halvdel av 2021, før det brått snudde og på noen dager var brorparten av denne prisøkningen tapt.
En reell fare er at man kan la seg friste av den brå oppgangen. Mange investerer med andre ord når kryptovalutaene er på vei opp og på topp, noe som resulterer i store tap dersom prisen skulle falle igjen.
Nå er det imidlertid ikke bare ulemper med et volatilt marked. Det gjør det til et gunstig marked for trading, og faktum er at det er flere fordeler med å trade krypto, så lenge man har kunnskap og erfaring til å bedrive dette.
Svindel utgjør en betydelig risiko med krypto
Antall svindelforsøk har økt i takt med populariteten det siste årene, og det er ingen tvil om at svindel utgjør en enorm risiko med krypto. Nedenfor ser du noen svindelmetoder som ofte går igjen:
- Falske kryptomynter: I dette tilfellet vil bedragerne typisk utvikle en kryptovaluta som er basert på en trend, eller så kan det være en kopi av en mer kjent kryptomynt. Deretter bruker de sosiale medier for å promotere egen mynt. Gjengangeren er lovnader om høy avkastning fordi det er det heteste krypto-prosjektet for øyeblikket. Hensikten med denne svindelen er å selge seg ut så raskt prisen har steget til et visst nivå, noe som fører til kraftige kursfall. Dette er kjent som “pump and dump”.
- Falske kryptobørser: Falske kryptobørser er gjerne uregulerte og lite transparente. Troverdige kryptobørser oppgir nødvendig selskapsinformasjon, hvor mange brukere de har og viktigst av alt hvilke lisenser de opererer med. Finner du lite bakgrunnsinformasjon bør dette være et rødt flagg. Du bør også sjekke at børsen er likvid og at kundemidlene er holdt på kontoer som er separerte fra plattformen. Ref FTX-kollapsen.
- Falske annonser: Har du noen gang fått opp en Facebook-annonse eller en artikkel av en kjendis som hevder å ha blitt rik av krypto? Da er du ikke den eneste, og disse annonsene er bare tull og tøys. Et problem med disse annonsene er at svindlerne kan utgi seg for å være VG, NRK eller andre kjente nyhetskanaler. Ved å sjekke URL-adressen til kilden kan du nokså enkelt oppdage om det er svindel eller ikke.
- Falske rådgivere: Mange har blitt kontaktet av det som tilsynelatende er profesjonelle investeringsrådgivere. Disse personene fremstår som eksperter, kan være veltalende, men de har kun ett mål for øyet – nemlig å svindle deg for penger. Ofte bruker de tidspress som et middel og også lovnader om høy fortjeneste. Vær obs på at ingen seriøse rådgivere vil ta kontakt med deg først, det er du som må opprette kontakt.
Les også om:
Mangel på reguleringer
Hele poenget med krypto og teknologien bak er at det skal være desentralisert. Det vil si at det skal fungere uavhengig av myndigheter og andre sentrale autoriteter, og heller drives av et nettverk bestående av flere deltakere.
Visjonen bygger på prinsippet om rettferdig maktfordeling, som er vel og bra, men det bringer samtidig med seg en del problemer. Risikoen er først og fremst at man ikke oppnår samme beskyttelse, som når man investerer i det gjennomregulerte aksjemarkedet. Eventuelle feil, som at du overfører midler til feil konto, kan også være vanskelig å reverse. Større fare for manipulasjon er et annet ankepunkt man bør være obs på.
Nettverksendringer
Andre risikoer med kryptovaluta er knyttet til eventuelle nettverksendringer. På kryptospårket er nettverksendringer kjent som en “fork”, enten “hard forks” eller “soft forks”.
- Hard fork: Representerer en større endring eller oppgradering som gjør at den nye versjonen ikke fungerer med den gamle. Dette fører normalt til to separate kryptonettverk. Et eksempel er “Ethereum” og “Ethereum Classic”, som i dag fungerer som to parallelle kryptovalutaer, som skjedde etter en såkalt “hard fork”.
- Soft Fork: Er en mindre endring eller oppgradering som er kompatibel med tidligere versjoner. En soft fork kan tilføre nye funksjoner, men har utover det ingen særskilt påvirkning på det underliggende nettverket.
Risikoen med forks er at det kan påvirke prisene negativt, både i forkant og i etterkant. Det gjelder særlig om en stor del av nettverket er i mot de ventede endringene. En fork behøver dog ikke å være negativt, og kan også påvirke prisene positivt.
Tyveri og hacking
Som følge av den ekstreme verdiøkningen til mange kryptovalutaer har det blitt et attraktivt mål blant digitale tyver. Hackerangrep i form av phishing, eller annet, er viktig å passe seg for.
Du kan imidlertid unngå tyveri ved å bruke sikre plattformer som har nødvendige sikkerhetsprotokoller. Samtidig bør du selv gjennomføre nødvendige tiltak, som å bruke totrinns-pålogging og ikke minst bruke passord som er vanskelige å gjette.
Det kan også være lurt å benytte seg av digitale lommebøker, også kjent som Crypto Wallets. Da må du imidlertid være bevisst på å huske dine passord og de såkalte “private nøklene”. Sistnevnte er en unik kode som bekrefter at det er deg som eier lommeboken.
Glemmer du ditt passord og de private nøklene vil du ikke få tilgang til lommeboken, som gjør at store verdier kan gå tapt.
Slik minimerer du risikoen med kryptovaluta
Å unngå risikoer med kryptovaluta er selvsagt en vanskelig oppgave, og faktum er at risiko er en del av gamet uavhengig av hvilket marked man vil investere i. Når det er sagt, er det flere tiltak du kan iverksette for å minimere risikoen.
- Diversifiser porteføljen: Å diversifisere porteføljen innebærer at man sprer risikoen over flere ulike kryptomynter og andre aktiva. På den måten vil du ikke være like utsatt skulle det gå dårlig med enkelte kryptovalutaer eller markeder. En godt diversifisert portefølje kan inneholde en rekke kryptovalutaer, aksjer, fond og kanskje også til og med råvarer.
- Hold deg til store og mer kjent kryptovalutaer: Unngå low-cap mynter som garanterer høy fortjeneste. Slike mynter er, som presisert, ofte svindel og det er en grunn til at de topprangert myntene er sett på som de beste kryptovalutaene. Ønsker du likevel å investere i en mindre mynt i håp om at det kan vokse like mye som for eksempel Bitcoin, bør du sette deg godt inn i hva slags krypto det er og hva som egentlig er dens hensikt. Dette leder oss til neste punkt.
- Forstå hva du investerer i: Som sagt, les deg godt opp og forstå hva du investerer i. Vet du egentlig hvorfor Dogecoin er så populær? Kun fordi mynten fikk mye elsk av Elon Musk gjennom morsomme Tweets tilbake i 2021. Dogecoin ble faktisk laget for å gjøre narr av Bitcoin, og har derfor ingen reell nytteverdi. Spør du meg, er nok ikke dette en levedyktig kryptovaluta på lengre sikt, men det er nå bare min subjektive mening.
- Hold deg oppdatert: Sist, men ikke minst, kan det være lurt å holde seg oppdatert. Følg med på kursene og nyhetsbildet. Hvem vet, kanskje kan dette bidra til at unngår tap i perioder når kursene faller? Kanskje du til og med kan finne en gyllen investeringsmulighet. Har du en langsiktig strategi er det selvsagt ikke nødvendig å følge utviklingen på daglig basis, men en titt innom ny og ne skader heller ikke. Coingecko er en fin side å bruke for å overvåke utviklingen til markedet.
Når det gjelder kryptosvindel er det også flere ting du kan gjøre for å unngå dette. Først og fremst vil vi anbefale å gjøre grundige undersøkelser og i tillegg bruke en god dose sunn fornuft. Virker noe for godt til å være sant, så er det gjerne det.
Oppsummering av risikoer med kryptovaluta
Det er flere risikoer med kryptovaluta, både knyttet til svindel og uforutsigbare markedsforhold. For mange kan dette gjøre kryptomarkedet til en skummel plass, noe vi har stor forståelse for.
På en annen side er risiko noe man sjeldent kommer utenom. Selv når man kjøper aksjer er det flere fallgruver man må passe seg for. Risiko er dog noe man kan håndtere dersom man bruker sunn fornuft og er bevisst på de potensielle farene som er der ute. Og det er nettopp dette som er hensikten med denne artikkelen, nemlig å gi innsikt slik at din kryptoreise blir tryggest mulig.