På utkikk etter gode shippingaksjer? Her tar vi en titt på aksjer innenfor shippingsektoren som kan være spennende å kjøpe i 2024. Vi går også dypere inn på hva slags aksjer dette egentlig er, og forklarer hvorfor det er interessant å eie denne aksjetypen.
Beste shippingaksjer i 2024
Nedenfor ser du noen eksempler på det som kan karakteriseres som shippingaksjer, både norske og utenlandske. Oversikten “beste shippingaksjer” er ikke en kjøpsanbefaling. Du må selv vurdere om de nevnte aksjene passer til din portefølje.
Norske shippingaksjer
- MPC Container Ships: Det norskregistrerte selskapet er en av shipping-favorittene på Oslo Børs. Selskapet har betalt høye utbytter de siste årene, som følge av et markant inntektsløft.
- Golden Ocean Group: Tørrlastrederi hvor John Fredriksen er største eier. Golden Ocean-aksjer har steget mer enn 160 prosent de tre siste årene.
- Frontline: Tanksiprederi som transporterer råolje på globalt nivå. Aksjene til selskapet har steget godt over 300 prosent siden 2019. Selskapet har også betalt mye i utbytte det siste året, senest 8,52 kroner per aksje.
- Klaveness Combination Carriers: Norsk rederi som disponerer flere tankskip som primært anvendes til transport av flytende gjødsel og tørrbulkvarer. Aksjene til selskapet har steget forholdsvis jevnt og trutt de siste årene.
- BelShips: Norsk rederi som fokuserer hovedsakelig på tørrlast. Selskapet hadde en inntjening på 146 millioner kroner i 2022.
- Hafnia: Det norske tankrederiet har gått som ei kul på børs de siste årene. De tre siste årene er aksjene til selskapet opp mer enn 300 prosent.
- Okeanis Eco Tankers: Tankrederi som har mangedoblet resultatet det siste året. I andre kvartal 2023 hadde selskapet inntekter på 91 millioner dollar. Også aksjen har steget i et forrykende tempo, og er opp med over 300 prosent siden slutten av 2020.
- 2020 Bulkers: En av meget få aksjer i Norge som betaler månedlig utbytte.
Utenlandske shippingaksjer
- AP Moller Maersk: Er det største børsnoterte rederiet i verden, og er av den grunn et opplagt valg om du ønsker å diversifisere porteføljen med shippingaksjer.
- Matson: Et av de eldste selskapene innenfor sektoren, da dets røtter strekker seg tilbake til 1800-tallet. Det amerikanske rederiet består av en flåte med mer enn et dusin fartøy, inkludert containerskip og såkalte kombinasjonsfartøy som frakter hjullast.
- Star Bulk Carriers: Gresk rederi som opererer rundt om i hele verden, men mest i USA. Selskapet har en flåte på 126 tørrbulkskip.
- DHT Holdings: Et av få shippingselskap som kan skryte på seg å betale et kontinuerlig utbytte. Flåten til selskapet består utelukkende av store råoljeskip, kjent som VLCCs.
- ZIM Shipping Services: Israelsk skipsfartsselskap som tilbyr spesialiserte fraktløsninger, landtransport og logistikktjenester. Selskapet er kjent for å være generøse med sine aksjonærer, i form av at de ofte betaler høye utbytter.
- Toro Corp: Shippingselskapet tilbyr verdensomspennende sjøtransporttjenester for olje og raffinerte petroleumsprodukter. Selskapet ble børsnotert i starten av 2023, og aksjen handles i skrivende stund for 5,86 dollar.
Hva er Shippingaksjer?
Alle børsnoterte selskaper som driver med med rederi og annen fraktvirksomhet med skip faller under kategorien “shipping-aksjer”. Det inkluderer altså alle virksomheter som enten eier, opererer, designer og bygger, leverer utstyr eller andre spesialiserte tjenester til alle typer skip. Shippingaksjer er ofte kalt for “tank-aksjer” eller “rederi-aksjer”.
Shippingsektoren er for øvrig uhyre viktig for verdensøkonomien. Dette fordi at en betydelig andel av verdenshandel utføres av verdens handelsflåter. Alt fra mat, drivstoff, råvarer og andre produserte varer fraktes av skipsfartsnæringen, og omtrent 11 milliarder tonn varer fraktes av skip hvert eneste år.
Shippingindustrien har også en meget lav miljøpåvirkning sammenlignet med andre aktører innen transportssegmentet. Av den grunn er industrien ventet å forbli viktig for verdensøkonomien flere år frem i tid.
Hvorfor investere i shippingaksjer?
Som skrevet ovenfor utgjør shippingsektoren en stor del av verdenshandelen, og således er det en viktig sektor. Dette alene er argument nok til å vurdere å tilføre porteføljen med shipping-aksjer.
Det er imidlertid en svært syklisk sektor, som vil si at den korrelerer tett med verdensøkonomien. Dette har selvsagt sine oppsider, men medfører også noen betydelig ulemper. Først og fremst påvirkes inntjeningen til disse selskapene i veldig stor grad av forholdene i verdensøkonomien, noe som reflekterer tilbake på aksjekursene.
I perioder hvor verdensøkonomien går godt vil det som regel resultere i økte inntekter for selskapene. Følgelig vil kursene stige, og motsatt falle når det er mer turbulente tider. Det er selvsagt noen forbehold, og enkeltselskaper kan prestere godt selv under lavkonjunktur, men korrelasjonen er normalt veldig tett.
For deg som investor betyr det at du må belage deg på at verdien av dine investeringer vil variere voldsomt i verdi. Det er derfor ikke anbefalt å kun kjøpe shippingaksjer, men å diversifisere med flere aksjetyper. Har du derimot en aktiv stil, vil shippingaksjer være et særdeles attraktivt mål.
De nokså hyppige prisendringene gjør at man kan få høy avkastning på kortere sikt, men skal man lykkes med en aktiv strategi krever det en del kløkt og ikke minst tid. Et annet argument for å vurdere å kjøpe shippingaksjer, er at de normalt gir høye utbytter i perioder hvor resultatene er gode. Å eie utbytteaksjer er gunstige da det gir løpende inntekter uten at man trenger å selge aksjene.
Fordeler og ulemper
- Shippingaksjer er nokså forutsigbare i den forstand at de korrelerer tett forholdene i verdensøkonomien
- Shippingsektoren står for brorparten av frakt av varer som mat, drivstoff og råvarer
- Shippingaksjer er kjent for å gi gode utbytter når de respektive selskapene presterer godt
- Det er en syklisk aksje type som vil variere mye i verdi. Verdien kan i perioder falle markant
- Det er en aksjetype som er forbundet med høy risiko
Hvordan kjøpe aksjer innen shipping?
Å kjøpe shippingaksjer er egentlig en veldig enkel sak. Det eneste du må tenke over er hvilke aksjer du vil kjøpe, og selvsagt hvilken plattform du vil kjøpe fra. Vi har flere favorittplattformer når det kommer til aksjehandler. Noen av dem ser du nedenfor:
- Nordnet – Best om du foretrekker norske aksjer og fond. Har et enormt utvalg, og er på et generelt grunnlag en prisvennlig aktør.
- Skilling – Et suverent valg om du vil trade aksjer. Skilling kan skimte med et godt utvalg og lave gebyrer, men er en mer kompleks plattform som følge av at den er forbeholdt trading.
Når du skal velge deg en nettmegler bør det gjøres på grunnlag av faktorer som utvalg, kostnader, sikkerhet og brukervennlighet. Nå scorer de ovennevnte plattformene godt på akkurat dette. Slik sett er de alle gode valg, men de har likevel en del særegne egenskaper som gjør at du bør sammenligne dem opp mot hverandre. Det har vi for øvrig gjort i artikkelen “beste nettmegler”.
Om du ønsker utfyllende beskrivelser på hvordan du kjøper aksjer, kan du lese vår artikkel «Hvordan kjøper aksjer”. Kort oppsummert trenger du bare å registrere konto, gjøre et innskudd, velge aksje og klikke på kjøp.
Oppsummering
De største investorene tyr ofte til shippingaksjer i sin søken etter avkastning. Det er flere årsaker til dette. De “beste” shipping-aksjene er kjent for å kaste penger etter sine aksjonærer, i form av utbytter, i perioder hvor de presterer godt.
Det er også aksjetype som er forutsigbar. Er inntjeningene til de respektive selskapene gode, vil det normalt resultere i økende aksjekurser. Derfor er det ikke uventet populære aksjer. Like fullt er shippingaksjer klassifisert som mer risikofylte, som følge av høy volatilitet.
Du må derfor ta en aktiv vurdering på om dette er en riktig aksjetype for deg. Med det sagt, tror vi det er et interessant tilskudd til enhver investeringsportefølje.
Ofte stilte spørsmål
Børsnoterte selskaper som driver med rederi og annen skipsvirksomhet faller under kategorien “shippingaksjer”.
Du må selv vurdere hvilke shippingaksjer som passer best til din portefølje. Dog er MPC Container Ships, Frontline og Golden Ocean Group populære blant investorene på Oslo Børs.
For å kjøpe såkalte tank aksjer, enten det er fra Oslo Børs eller andre markeder, trenger du bare å opprette konto hos en nettmegler. Vi anbefaler Nordnet.
Utbyttene til de ulike shipping-aksjene varierer, og kan i perioder bortfalle helt. Dog er mange shippingaksjer kjent for å være sjenerøse, da de betaler høye utbytter.
Det finnes mange shippingaksjer med potensialet til å gi god avkastning i 2024. Noen eksempler er MPC Container Ships, AP Moller Maersk og DHT Holdings.