Å benytte seg av solenergi har økt mye i popularitet de siste årene. Dette er ikke så merkelig, ettersom det har vist seg å både være lønnsomt og energieffektiv samtidig som bidrar til verdistigning på boligen.
Hvis du installerer solcelleanlegg i din bolig vil du få vesentlig lavere strømutgifter i årene som kommer. Samtidig vil du også få pengestøtte av Enova, et statsforetak som eies av Klima- og miljødepartementet, dersom du velger å montere solceller.
Finn ut hvordan installering av solcelleanlegg både kan være godt for lommeboken din og miljøet i denne artikkelen.
Hvorfor velge solcelleanlegg?
Å installere et solcelleanlegg er et enkelt klimatiltak du kan gjøre på egenhånd. Solceller er et miljøvennlig alternativ til energikilde, noe som har bidratt til at solceller har økt betraktelig i popularitet blant nordmenn de siste årene. Solcellepaneler har både lavt utslipp og forurenser svært lite.
Når solcelleanlegget er montert, vil anlegget produsere sin egen strøm. På den måten vil du kunne spare mye penger over tid, ettersom du vil få lavere strømregninger og kan selge overflødig strøm videre til din strømleverandør. I tillegg til dette vil et solcelleanlegg kunne øke verdien på din bolig dersom du planlegger å legge den ut for salg på et senere tidspunkt.
Et solcelleanlegg vil ikke nødvendigvis gi nok strøm til å dekke hele strømforbruket til en husholdning. Derfor bør man også ha en strømavtale i tillegg. Flere strømleverandører tilbyr gunstige avtaler for husstander med solcellepaneler, ofte referert som plusskundeavtale. Med en slik avtale vil du selge strømmen du har til overs tilbake til strømselskapet, som er en vinn-vinn-situasjon.
Spar mye penger på å velge rett strømleverandør
Skal du montere solcellepanel? Da burde du bytte strømleverandør samtidig. Ved å gjøre dette kan man spare mye penger. Tjenestetorget sammenligner tilbud fra flere leverandører, slik at du kan velge avtalen som passer deg best. Deres tjeneste er gratis og uforpliktende, og hjelper deg med å få oversikt over strømmarkedet.
Støtte på nesten 50.000 kroner
Enova er et statsforetak som eies av Klima- og miljødepartementet. Dette er et statlig selskap som bidrar økonomisk på veien mot et lavutslippssamfunn. Deres bidrag har ledet til at flere enkeltpersoner og bedrifter har gjennomført mer bærekraftige tiltak, som å gå fra oljefyring til fornybar energi.
Som forbruker har du krav på støtte dersom du velger å benytte deg av solenergi, enten du velger å oppgrader boligen din eller skal i gang med å bygge ny bolig. I februar 2022 økte Enova støtten til 47.500 kroner, opp fra tidligere 26.250 kroner.
For selve installasjonen av anlegget gir Enova deg 7.500 kroner i grunnstøtte. Resten av støtten avhenger av kapasiteten anlegget har. Du vil kunne få 2.000 kroner per kW installert effekt opptil 20 kW, som gir totalt 47.500 kroner. Hvis du velger å kombinere el-produksjonen med for eksempel solfangere eller varmestyringssystem, vil du også kunne være kvalifisert for å få mer i støtte.
Hvem kvalifiserer seg for støtten fra Enova?
Enovatilskuddet er en støtteordning for privatpersoner. De gir støtte i håp om at flere velger å gjennomføre smarte klimatiltak, som å installere solcellepanel i din bolig eller fritidsbolig i Norge. For at du skal skal få støtte må tiltaket være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson.
Disse kriteriene må du oppfylle for å motta støtte fra Enova:
- Solcelleanlegget er installert i din egen bolig eller fritidsbolig i Norge
- Boligen produserer elektrisitet basert på en fornybar energikilde
- Solcelleanlegget er koblet til elektrisitetsnettet via en plusskundeavtale
- Anlegget er montert av fagfolk i løpet av de siste 20 mnd.
Du kan også få støtte dersom du velger elektrisk varmekilde når du bygger nytt. Dette inkluderer også el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk. Det forutsetter at du velger å installere anlegget, og at det ikke inkludert i en standardpakke. Det er viktig at du har egen faktura som kan dokumentere alle kostnadene.
Det kan være viktig å vite at du ikke får støtte fra Enova hvis du har mottatt støtte fra noen andre, som for eksempel fra din lokale kommune. Støtten er også kun ment til private boliger, og ikke borettslag og boligprosjekter. På tidspunktet når søknaden er behandlet, vil du få utbetalt pengene på din konto.
Hvor mye koster det å montere solceller på din bolig?
Solcelleanlegg har falt i pris de siste årene, men mye tyder på at prisene har begynt å stabilisert seg. Inkludert installasjon koster et solcelleanlegg som regel mellom 40.000 og 130.000 kroner, men prisen variere ut fra mange faktorer, som blant annet:
- Solforhold
- Hvor mye av solenergien du klarer å bruke
- Boligens beliggenhet, som takvinkel, størrelse etc.
Solcellepanelene er mest lønnsomt dersom du bruker mest mulig av strømmen som blir produsert. Når du skal beregne hvor mye det koster og hvor mye du kan tjene på solenergi, er det viktig at du ber om et pristilbud og setter opp et regnestykke for å få best pristilbud.
Er solceller lønnsomt i Norge?
Som nevnt, er solceller svært populært i Norge, spesielt blant privatkunder og bedrifter som produserer egen energi. Likevel er det ingen hemmelighet at vi har et mer krevende værforhold sammenlignet med mer sørlige land.
Så, er det egentlig nok sol i Norge til at det er lønnsomt å montere solcellepanel? Utenom månedene desember og januar, som gir mindre strømproduksjon fordi solen står lavt på himmelen, får man produsert mye strøm gjennom solceller i Norge. Dette gjelder særlig på Sør- og østlandet, men man kan også tjene godt på strømmen fra solceller på Vestlandet og i Nord-Norge.
Det mange kanskje ikke er klare over, som gir god effekt, er at solcellepaneler produserer mer strøm under kaldt klima. I tillegg har Norge lange lysdager, som gjør det svært gunstig med solcelleanlegg i Norge.
Hvordan montere solcellepanel?
Når du skal i gang med å montere solcellepanel i din bolig eller fritidsbolig, anbefaler vi at du velger en leverandør som har den tekniske kompetansen som kreves. Monterer man solcellepanel feil kan man blant annet skape brannfarlige situasjoner. Fagfolk må utføre monteringen hvis du skal få økonomisk støtte. Spar tid og penger ved å sette deg inn i prosessen på forhånd.
For å gi leverandøren trygg tilgang til taket ditt kan det være behov for stillas og annen sikring. Hvilke stillas og sikring du trenger avhenger av flere faktorer, noe leverandøren vil kunna ta ansvar for. Også hvilke typer fester som skal brukes på taket vil avhenge av takets konstruksjon.
Etter at festene er klare, skal rammene på plass. Solcellepanelene festes godt til rammene når panelene sitter som de skal. Deretter kobles solcellepanelene til inverterne, som igjen kobles til resten av systemet med strømmen avslått. Leverandøren monterer også en enhet som viser hvor mye strøm som blir produsert. Helt til slutt er det viktig at leverandøren gjør en grundig sjekk for å teste at alt fungerer optimalt før prosjektet er gjennomført.
Slik får du best pris på solceller
Be om tilbud fra ulike aktører når du skal velge en leverandør til prosjektet. Et godt forslag er å ta kontakt med tre aktører du kunne tenke deg å jobbe med og be dem om å komme på befaring. På den måten vil du kunne sammenligne tilbud og velge det tilbudet som passer deg best. Du kan også velge å benytte en an anbudsside som automatisk videresender din informasjon til relevante leverandører.
Pristilbudene fra de ulike leverandører kan variere mye i pris, og faktorer som individuelle forhold på bolig og tomt vil være en påvirkende faktor for tilbudene. Befaringene og tilbudene er gratis og helt uforpliktende.
Viktig å tenke på når du skal velge en leverandør
Det er viktig at du velger riktig leverandører til å montere solcelleanlegget. Det første du kan gjøre er å se på referanser fra lignende prosjekter. Dette gir deg en pekepinn på deres seriøsitet. Du kan blant annet be om kontaktdetaljer fra tidligere kunder, som ofte er glade for å dele deres erfaringer. Det kan være et faresignal dersom leverandøren ikke ønsker å gi deg referanser.
Det er også helt nødvendig at leverandøren har alle sertifiseringer og kvalifikasjoner i orden. Dersom dette ikke er i orden, kan du oppleve at du ikke får Enova-støtte, og enda verre, at det oppstår skader eller brannfarlige situasjoner i etterkant av prosjektet. Mange som har tatt sjansen på å utføre arbeidet svart har opplevd uhyggelige situasjoner i etterkant.
Vi anbefaler også å sjekke leverandørens økonomiske situasjon på forhånd. I visse tilfeller har kunder opplevd at leverandøren har gått konkurs midt under prosjektet, som ikke er en hyggelige opplevelse.
Her er noen tips når du skal samle inn pristilbud og velge leverandør:
- Få leverandørene på befaring: På den måten vil du bli bedre kjent med de som vil gjennomføre prosjektet, som gir en betryggende følelse.
- Be om referanser: Det kan være lurt å be om referanser fra tidligere arbeid. På den måten vil du kunne se hva andre mener om leverandøren ved lignende prosjekter.
- Still mange spørsmål: Dette vil gi deg mer innsikt i hva som skal gjøres, hvor lang tid prosjektet vil ta og hvordan du skal forholde deg til leverandøren som skal utføre arbeidet.