Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Har unoterte aksjer en plass i en investeringsportefølje?

Har unoterte aksjer en plass i en investeringsportefølje?

Investering i unoterte marked aksjer

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev 19. juni 2023.

I løpet av den siste perioden har flere selskaper søkt om ytterligere kapital for videre vekst gjennom folkeinvestering. Dette inkluderer blant annet kryptobørsen Firi og investeringsappen Stack by Me. I tillegg har den europeiske kunstig intelligens-plattformen Mistral AI oppnådd Europas største seed-runde. Bør investorer vurdere å inkludere unoterte aksjer i sin investeringsportefølje?

Unoterte aksjer, også kjent som private equity, er selskaper som ikke er notert på en børs eller en annen formell markedsplass. Dette markedet har vokst vesentlig de siste årene i forhold til det noterte markedet. Nicolai Tangen, sjef for oljefondet, har uttalt til E24 at andelen har vokst fra tre prosent i 2007 til åtte prosent i 2023. 

Det finnes flere store forvaltningsselskap som har en egen strategi rettet mot dette markedet. De investerer gjerne i flere private equity (PE)-fond. Disse private equity-selskapene investerer i flere unoterte selskaper og bruker deres kunnskap og kapital for å øke verdien til selskapene. På den måten vil du kunne selge selskapene til en høyere pris enn når de kjøpte dem for, som tilsier en vinn-vinn-situasjon for både PE-selskapene, investorene og selskapene selv. 

Småsparere har ikke samme tilgang

Private equity-selskapene godtar som regel kun svært høye summer for at man skal kunne ta del i investeringen. Det gjør at disse PE-fondene er nokså utilgjengelig for privatpersoner. Derfor vil for eksempel Oljefondet kunne få muligheter som ikke er tilgjengelig for de fleste. 

Likevel er det flere plattformer som har blitt etablert med mål om å gi alle muligheten til å investere i unoterte aksjer. Dette inkluderer blant annet Folkeinvest og Dealflow, der sistnevnte også har et samarbeid med Finansavisen som synliggjør selskapene som er tilgjengelig. Gjennom disse selskapene vil alle kunne ta del i et selskap før de eventuelt blir børsnotert. 

Øker verdsettelsen til selskapet

Firi, som er Nordens største kryptobørs, og den norske investeringsappen Stack by Me er to gode eksempler. Hos førstnevnte var aksjene tilgjengelig for salg på Dealflow. Firi hadde som mål å hente inn 30 millioner kroner, men etter bare tre timer hadde 1500 småsparere vist forhåndsinteresse til en verdi av 72 millioner kroner. For å kunne investere i Firi måtte man investere med minimum 10 000 kroner. Høres kanskje mye ut for noen? Men dette er et betydelig lavere beløp enn hva som ellers er normalt. Firi nådde naturligvis sitt mål, og endte med et beløp som var vesentlig høyere. Dermed økte selskapet sin verdsettelse, som i forkant av folkefinansieringen var verdsatt til rundt 500 millioner kroner.

– Vi styrer mot å bli lønnsomme. Vi har muligheten til å gjøre det nå, men vi ønsker å erobre Norden. Da må vi øke kostnadene for å kunne investere i raskere vekst, sa toppsjef Thuc Hoang til Dagens Næringsliv. Stemmer dette vil i så fall verdien til selskapet økes betraktelig. 

Firi samler inn penger
Firi har hatt en vellykket investeringsrundt. Her med Thuc Hoang (til venstre) og driftsdirektør Marius Blaker Høgevold.

Stack by Me, som er en investeringsapp designet for å appellere til kvinner og nå ut til den store andelen av Norges befolkning, nådde også sitt mål om å hente inn 10 millioner kroner rett i forkant av 2023. Dette resulterte i en verdsettelse til 60 millioner kroner.

Stor hype rundt kunstig intelligens også i det unoterte markedet

De største selskapene som satser på kunstig intelligens har steget mye på børsen hittil i år. Det er derimot ikke kun på det noterte markedet at hypen sprer seg. Mistral AI, et fransk AI-startup, samlet inn 113 millioner dollar gjennom en seed-runde, som er kapital som hentes inn i starten av et prosjekt. Dette er faktisk Europas største seed-runde frem til nå, ifølge Bloomberg. 

Mistral AI ble grunnlagt for drøyt en måned siden og har ennå ikke et produkt. Det som derimot har tiltrukket investorene er teamet bak, som tidligere har jobbet med kunstig intelligens for Google og Meta (Facebook). Dette er et bevis på hvor mye investorer er villige til å investere i teknologien. Om de vil lykkes vil kun tid vise, men at det er en risikabel investering er det liten tvil om. 

unoterte aksjer kunstig intelligens

Kan bli lukrativ, men kommer med en vesentlig risiko

Det er umulig å spå hvordan et selskap vil bevege seg frem i tid, inkludert både Firi, Stack by Me og Mistral AI. Ettersom disse selskapene er utenfor børs, er det også mindre regulatoriske krav til rapporteringer. Dette gjør at investorer ofte vil ha mindre innsyn i de finansielle resultatene. I tillegg er dette markedet mye mindre likvid, som gjør at det er vesentlig vanskeligere å selge sine aksjeandeler. 

Dersom de unoterte selskapene gjør det bra, vil du som investor derimot kunne tjene gode penger på dine kjøp. Det kan også hende at de vil børsnoteres på et senere tidspunkt. Dette er ofte et godt tegn, ettersom det tilsier at selskapets økonomi, eierstruktur og andre forhold oppfyller børsens kriterier. Prisen på aksjene vil derfor kunne stige betraktelig fra tiden du kjøpte dem for, og det vil være lettere å selge dem på en børs enn utenfor. 

Unoterte aksjer kan være et fint tilskudd

Å inkludere unoterte aksjer kan være et fint tilskudd i en portefølje, men man bør som investor være bevisst på risikoen. Det er derfor ikke anbefalt at det tar en for stor andel av porteføljen. Du bør også lese deg opp om selskapene du vurderer å investere i og ta et dypdykk i forretningsplanene. Finn ut om aksjene de selger er «dyre» eller «billige» i forhold til nåværende finansielle resultater og potensielle vekstmuligheter. Det er ingen garanti for at noen av de unoterte aksjene vil fortsette å vokse over tid, men dersom de lykkes vil det kunne gi en god gevinst. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.