Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste Utbytteaksjer 2025

Beste Utbytteaksjer 2025

Utbytteaksjer er aksjene til børsnoterte selskap som betaler en del av sitt overskudd til sine aksjonærer, altså de som eier aksjer i selskapet. Aksjer med utbytte byr på en rekke fordeler, blant annet at de gir mulighet for passive inntekter.

Lite overaskende er slik aksjer svært populære, særlig blant langsiktige investorer. Men hva er egentlig de beste utbytteaksjene i 2025? Her finner du en komplett oversikt over stabile utbytteaksjer, både norske og utenlandske. I tillegg forklarer vi hvorfor det er lurt å inkludere stabile utbytteaksjer i porteføljen.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

De beste utbytteaksjene i 2025

Her ser vi nærmere på det vi mener er årets beste utbytteaksjer. Siden utbyttene kan variere, og i enkelte tilfeller bortfalle helt, har vi i hovedsak valgt å inkludere stabile utbytteaksjer i topplisten. Du vil likevel finne noe utbytteaksjer med høy direkteavkastning.

Merk at listen på ingen måte er en kjøpsanbefaling, men ment som en måte å gi deg bedre oversikt.  

  1. DNB: Norges største bankkonsern. Er kjent for å betale attraktive utbytter. Hadde et rekordhøyt utbytte i 2024, på hele 16 kroner per aksje.
  2. Equinor: Norges største selskap målt i børsverdi. Selskapet har en historie med jevnlige utbyttebetalinger, og har for tiden en direkteavkastning på 14,33 prosent.
  3. Johnson & Johnson: Et globalt helseforetak med en lang historie med stabile og økende utbytter.
  4. Coca Cola: En av verdens største drikkevareprodusenter, kjent for pålitelige utbytteutbetalinger. Er en såkalte utbytte aristokrat, siden selskapet har økt utbytte i 25 år eller mer.
  5. Pepsi Co: Er i likhet med Coca Cola en utbyttearistokrat, siden de har økt utbyttet i 25 år på rad.
  6. A.P.Møller-Mærsk: Et ledende dansk shipping- og energiselskap som har levert betydelige utbytter til sine aksjonærer
  7. Deutsche EuropShop AG: Et tysk eiendomsselskap med fokus på kjøpesentre, kjent for høy direkteavkastning
  8. MPC Container Ships: En av utbyttefavoritten på Oslo Børs, og det beste valget om du vil ha høy direkteavkastning. Har for tiden en direkteavkastning på hele 35%.
  9. Nestle: Verdens største produsent av mat- og drikkevarer. Et godt valg om du ønsker en stabil utbytteaksje
  10. Volvo: Har i en årrekke vært oppfattet som en av de beste utbytteaksjene i Sverige. Det er et av de største selskapene i Sverige, og selskapet har hatt en noenlunde stabil inntjening på omkring 30 milliarder SEK de fem siste årene:

Eksempler på Norske aksjer med utbytte i 2025

Nedenfor ser du et utvalg av de mer populære utbytteaksjene på Oslo Børs. En mer omfattende oversikt over de beste utbytteaksjene i Norge finner du her.

SelskapSektorUtbyttefrekvens
Equinor ASAEnergiKvartalsvis
DNB ASAFinansKvartalsvis
Telenor ASATelekomKvartalsvis
Orkla ASAKonsumvarerKvartalsvis
Yara International ASAIndustriKvartalsvis
Mowi ASASjømatKvartalsvis
Storebrand ASAFinansKvartalsvis
Aker BP ASAEnergiKvartalsvis
Gjensidige Forsikring ASAForsikringKvartalsvis
SalMar ASASjømatKvartalsvis
Kjøp utbytteaksjer hos Nordnet. Investeringtips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Beste utbytteaksjer i 2025 fra europeiske land

Her finner du utbytteaksjer fra europeiske land, både Sverige, Tyskland, Danmark blant flere.

SelskapSektorUtbyttefrekvens
British American Tobacco PLCForbruksvarerKvartalsvis
Fresenius Medical Care AGHelseÅrlig
Nestlé S.A.ForbruksvarerÅrlig
BMW AGBilindustriÅrlig
Hennes & Mauritz ABDetaljhandelÅrlig
Novartis AGHelseÅrlig
Sanofi S.A.HelseÅrlig
Roche Holding AGHelseÅrlig
TotalEnergies SEEnergiKvartalsvis
Allianz SEFinansÅrlig

Beste utbytteaksjer fra USA

Amerikanske aksjer utgjør over 60 prosent av verdens totale aksjemarked. Mange av dem betaler også utbytte. Det er derfor mange amerikanske utbytteaksjer å velge mellom, og nedenfor ser du noen av de mest populære:

SelskapSektorUtbyttefrekvens
Johnson & JohnsonHelseKvartalsvis
Exxon Mobil CorporationEnergiKvartalsvis
The Coca-Cola CompanyForbruksvarerKvartalsvis
AT&T Inc.TelekommunikasjonKvartalsvis
Altria Group, Inc.ForbruksvarerKvartalsvis
Chevron CorporationEnergiKvartalsvis
IBM CorporationTeknologiKvartalsvis
Verizon Communications Inc.TelekommunikasjonKvartalsvis
Pfizer Inc.HelseKvartalsvis
3M CompanyIndustriKvartalsvis

Slik kjøper du utbytteaksjer

Ønsker du å kjøpe utbytteaksjer kan du følge stegene nedenfor:

  1. Velg en handelsplattform: For å kjøpe aksjer trenger du en handelsplattform, populært kalt nettmegler. Vår anbefaling er Nordnet, men det selvsagt mange gode alternativer der ute. Grunnen til at vi fortrekker Nordnet er fordi de har det beste utvalget av utbytteaksjer. Vil du heller velge en annen plattform, bør valget falle på grunnlag av faktorer som kostander, brukervennlighet og utvalg.
  2. Opprett konto: For å opprette konto følger du stegene som anvist på den respektive hjemmesiden, og normalt er dette både enkelt og lite tidkrevende. Dog kan det hende at du må gjennomgå en KYC-prosess, som innebærer å sende kopi av et ID-kort. Dette gjelder ikke for Nordnet, ettersom de verifiserer nye brukere gjennom Bank-ID.
  3. Gjør et innskudd: Vanligvis kan man gjøre innskudd med metoder som kort og bankoverføring. Enkelte aktører tilbyr også innskudd med elektroniske løsninger, som eksempelvis PayPal. Det kan også hende at det blir stilt krav om et minsteinnskudd, men dette gjelder ikke alle plattformer. Minsteinnskuddene er imidlertid sjeldent særlig høyere enn 1000 kroner.
  4. Kjøp utbytteaksjer: Nå er det bare å velge aksjene du ønsker å kjøpe. Nordnet, plattformen vi foretrekker til dette formål, er oversiktlig og derfor enkel å bruke. Enten så søker du etter aksjen(ene) i søkefeltet eller så blar du gjennom de ulike kategoriene. For å finne ut om aksjene betaler utbytte, går du til informasjonssiden til selskapene. Der skal det stå spesifisert om utbytte gis og eventuelt hvor mye.

I artikkelen “hvordan kjøper aksjer på nett” finner du mer utfyllende beskrivelser.

Kjøp utbytteaksjer hos Nordnet. Investeringtips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Hva er utbytteaksjer?

Utbytteaksjer er aksjene til selskaper som betaler en del av sitt overskudd til sine aksjonærer. Det vil si at alle som eier aksjer i selskapet får utbetalt en del av kontantbeholdningen til dette selskapet. En kontantbeholdning kan forklares som selskapets samlede kapital. Utbytte er også kjent som dividend.

Grunnen til at selskaper velger å utstede utbytteaksjer, er for å gjøre seg selv attraktive blant både nåværende og potensielle investorer. En utbytteaksje gir nemlig løpende inntekter, uten å måtte selge aksjene.

Fordelene med dette er at du kan tjene penger, både når aksjene stiger i verdi og når utbyttet betales. Sistnevnte muliggjør passive inntekter. En annen fordel mange kanskje ikke er klar over, er at utbyttet kan utjevne tap ved eventuelle kursfall. 

Skulle aksjen fall i verdi, kan utbyttebetalingene faktisk kompensere for et tap. Som langsiktig eier utbytteaksjer kan man derfor forvente en stabil avkastning med redusert risiko.

Hvilke selskaper gir normalt utbytte?

Det er opp til hvert enkelt selskap å avgjøre om de skal utstede utbytteaksjer eller ei. Derfor skal vi være forsiktige med å karakterisere den ene eller den andre som en utbytteaksje, men samtidig har selskapene som betaler kontinuerlig utbytte noen klare kjennetegn;

For det første er det ofte de store, stabile selskapene, de med et stabilt overskudd og en jevn etterspørsel på sine produkter og tjenester, som deler ut konstante utbytter. Slike aksjeselskap er gjerne kategorisert som defensive. Defensive aksjer påvirkes i liten grad av makroøkonomiske forhold.

Samtidig er det ikke uvanlig at sykliske sektorer, eksempelvis shipping, betaler høyt utbytte i perioder hvor resultatene er gode. Dog bortfaller ofte utbyttet til sykliske selskaper i perioder hvor resultatene er dårlige. Sykliske aksjer er motsetningen til defensive aksjer, ettersom de beveger seg i takt med makroøkonomien.

utbytteaksjer. Lakseaksjer.
Oppdrettsselskap betaler ofte utbytte.

Hvor ofte betales utbytte?

Utbyttet betales enten kvartalsvis (fire ganger i året), hvert andre kvartal eller årlig. Det finnes også månedlige utbytteaksjer, men disse er det svært få av. Det er opp til hvert enkelt selskap hvor ofte de skal betale utbytte, og dette bestemmes på generalforsamlingen.

Utbyttet kan dessuten bortfalle i noe tilfeller, spesielt om det ikke er noe overskudd å ta av. Med andre ord kan det variere fra år til år hvorvidt et selskap betaler utbytte eller ikke. Selskapene som ikke betaler utbytte i det hele tatt, argumenterer ofte med at de heller ønsker å investere i egen drift og drive med innovasjon.

For når selskaper utbetaler utbyttet vil dette påvirke kontantbeholdningen negativt, som enkelt og greit betyr at de selv sitter igjen med mindre penger.

Hvordan fungerer aksjer med utbytte?

Å være aksjonær innebærer en del rettigheter, som stemmerett på generalforsamlinger og rett på din andel av verdien selskapet skaper. Så hvor mange aksjer du eier avgjør størrelsen på et eventuelt utbytte og antall stemmer du har på generalforsmalingen.

Mange velger derfor å definere utbytte som kontant utbetaling per aksje. Det vil si at dersom du eier 1000 aksjer i et selskap, og dette selskapet betaler 0,50 kroner i utbytte per aksje, får du utbetalt 500 kroner i utbytte.

Noen foretrekker heller å se på direkteavkastningen, som er det prosentvise utbytte per aksje. Direkteavkastningen, eller utbyttegraden, kan brukes som et mål på hvor mye utbytte du får for hver krone investert. Høyere prosent er lik høyere utbytte per aksje, og vice versa.

Direkteavkastningen regnes ut ved å dele utbytte per aksje med aksjekursen;

  • Et selskap betaler 0,50 kroner i utbytte per aksje.
  • Selskapet har en aksjekurs på 40 kroner.
  • Direkteavkastningen er da på 1,25 prosent.
  • Skulle aksjekursen falle til 20 kroner er direkteavkastningen på 2,5 prosent, men stiger kursen til 60 kroner er utbyttet på 0,83 prosent.

Hva er normal direkteavkastning?

Som beskrevet varierer utbyttegraden fra selskap til selskap. Noen velger å betale et høyt utbytte, helt opp til så mye som 40 prosent, utelukkende for å tiltrekke seg nye investorer og for å beholde de eksisterende aksjonærene.

Andre selskaper kan dog velge å ikke betale noe som helst, for å investere i egen drift. Noe annet som er vanlig er å bruke overskuddet både til utbetaling av utbytte og investering i innovasjon.

Selv om direkteavkastningen varierer stort fra selskap til selskap har de aller fleste en utbyttegrad på mellom 1 og 8 prosent. Det er også slik at selskapers utdeling av overskuddet følger et absolutt krav og skjønnsmessig krav.

  • Absolutt krav: At selskapers nettokapital dekker aksjekapitalen selv etter at utbyttet er utbetalt.  
  • Skjønnsmessig krav: Henviser til at selskaper være likvide og ha en forsvarlig egenkapital.

Når har jeg rett på utbytte?

Det er mange som spør oss «hvor lenge må man ha en aksje for å få utbytte?». For å få utbytte må du eie aksjen før den såkalte «Ex-datoen», som er den første dagen hvor aksjene til selskaper handles uten rett for å motta utbytte.

Med andre ord har du ikke rett på utbytte dersom du kjøper før eller etter denne dagen. Er Ex-dagen til et selskap 1.april og du kjøper aksjer denne dagen, har du ikke rett på en del av overskuddet til selskapet. Ex-dagen varierer fra selskap til selskap, og den bestemmes på generalforsamlinger.

Kjøp utbytteaksjer hos Nordnet. Investeringtips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Er utbytteaksjer gode investeringer?

I og med at utbytteaksjer gir løpende inntekter uten behov for å selge aksjene, skulle disse aksjene i teorien bety lavere risiko og en mer stabil avkastning.

Dette gjelder særlig om du har et langsiktig perspektiv på investeringen. Si at du holder på en utbytteaksje i 10 år, der du hvert kvartal tjener 100 kroner i utbytte. Det vil etter 10 år tilsvare 4000 kroner i avkastning, kun i utbytte. De beste utbytteaksjene over tid, som Coca Cola og Pepsi, har en også lang historie med økende utbytter som er en stor fordel.

Med andre ord får du muligheten til å genere passive inntekter, eier du utbytteaksjer. Andre fordeler er at denne inntekten kan utjevne og kompenser for et kursfall. Si at aksjen du eier faller 2000 kroner i verdi, vil du likevel være 2000 kroner i pluss takket være utbytteutbetalingene.

Utbytteaksjer gir løpende inntekter.
Utbytteaksjer gir løpende inntekter uten at du trenger å selge aksjene.

På en annen side er ikke utbetaling av selskapenes overskudd til aksjonærene utelukkende positivt. Først og fremst påvirker dette selskapenes økonomi negativt, og de vil selv sitte igjen med mindre penger.

Dette kan føre til at de nedprioriterer ellers viktige aspekt, blant annet investeringer i egen drift, ansettelse av nytt personell eller innkjøp av nye varer, som på sikt kan påvirke selskapet negativt.

Fordeler og ulemper med å kjøpe utbytteaksjer

✅Utbytteaksjer gir løpende inntekter uten at du trenger å selge aksjene.

✅Det gir en stabil avkastning med redusert risiko.

✅Et utbytte kan kompensere og utjevne et kursfall.

✅Normalt er det de største og mest stabile selskapene med en forutsigbar inntjening som gir utbytte.

❌ Selskapers økonomi påvirkes negativt.

❌Selskaper som betaler utbytte vil ofte nedprioritere investeringer i innovasjon.

Hvordan finne utbytteaksjer i 2025?

I bunn og grunn handler dette om hvilken «utbyttestrategi» du ønsker å benytte deg av. Skal du aktivt trade aksjer med høyt utbytte, altså eie dem lenge nok til å få rett på utbytte for å så selge videre, er det utelukkende direkteavkastningen du bør se på.

Men som en langsiktig investor kan direkteavkastningen være noe misvisende. Et aksjeutbytte er for selskapene en direktekostnad som i det lange løp kan påvirke økonomien negativt, særlig om utbyttet er høyt. Dermed er en «sunn» utbyttegrad viktig om du tenker langsiktig.

Med dette i bakhodet mener vi det er viktig å vurdere følgende når du skal finne utbytteaksjene til din aksjeportefølje;

  • Utbyttegrad/direkteavkastning: Dette sier noe om hvor mye du får «her og nå». En høyere utbyttegrad betyr en større umiddelbar fortjeneste, gunstig for aktive spekulanter, men en for høy utbyttegrad vil på sikt ikke være bærekraftig for et selskap. Vurder derfor om hvilken «utbytteinvestor» du er før du velger utbytteaksjer.
  • Gjeld/inntekter: For å finne såkalte «sunne» utbytteaksjer bør du se på hvor stort utbyttet er i forhold til gjeld og inntjening.  
  • Mulighet for fremtidig vekst: Som langsiktig investor bør du se på selskapenes potensial for vekst i fremtiden. Ligger det noe til grunn som kan tyde på at både aksjene og utbyttet til selskaper øker med tid? Som trader er ikke dette like viktig å ta hensyn til.  

Se også vår oversikt over beste utbyttefond og aksjer med månedlig utbytte.

Skatt på utbytte i Norge

I Norge beskattes utbytte som kapitalinntekt. Skattesatsen for kapitalinntekter, inkludert utbytte, er for tiden 22 % (2025). Det er imidlertid noen detaljer du bør være oppmerksom på:

  1. Fradrag for skjermingsfradrag: Skjermingsfradraget er en ordning som gir skattefordeler for aksjeinvestorer. Det reduserer den skattepliktige gevinsten ved utbytte og salg av aksjer. Skjermingsfradraget justeres årlig, og det er ment å gi en viss beskyttelse mot inflasjon og overbeskatning av kapitalinntekter.
  2. Kildeskatt på utbytte fra utlandet: Hvis du mottar utbytte fra utenlandske aksjer, kan det bli trukket kildeskatt i utlandet før du mottar utbyttet. Mange land har skatteavtaler med Norge for å unngå dobbeltbeskatning, som kan redusere eller fjerne kildeskatten. I slike tilfeller kan du få fradrag for den kildeskatten som er betalt i utlandet når du leverer skattemeldingen.
  3. Skatt på aksjeutbytte i aksjeselskap (AS): Hvis du eier aksjer gjennom et aksjeselskap, beskattes utbytte som regel lavere, fordi selskapet betaler en lavere skatt på sine inntekter (22 %). Deretter, når du tar utbytte som aksjonær, beskattes det som personlig inntekt med en høyere sats (ca. 31,68 % etter 2025, inkludert trygdeavgift). Dette gir en sammensatt skatt for aksjeutbytte i aksjeselskap.

For ytterligere informasjon kan du besøke hjemmesiden til Skatteetaten.

Oppsummering av beste utbytteaksjer

Utbytteaksjer betyr rent teoretisk stabil avkastning og mindre risiko, i og med at det er aksjer som gir en fast inntektsstrøm uavhengig av kursutviklingen. Dermed er det også lett å tenke at de udiskutabelt beste utbytteaksjene er de med høyest direkteavkastning.

Det som mange derimot glemmer er utbyttet påvirker økonomien til selskapene negativt. Derfor må du ikke stole blindt på utbyttegraden når du kjøper slike aksjer, men heller se på det helhetlige situasjonen til selskapet, særlig om du har en langsiktig strategi.   

Har du bestemt deg for å investere i utbytte aksjer, eller trade for den saks skyld, er det plattformen Nordnet vi anbefaler. Dette grunnet deres enorme utvalg og lave handelsgebyrer.

Nordnet. Investeringtips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en utbytteaksje?

Utbytteaksjer er aksjene til selskaper som betaler en del av sitt overskudd til alle de som eier aksjer i selskapet. Hvor stort beløpet per aksje skal være og hvor ofte aksjeutbyttet skal betales avgjøres på generalforsamlingen.

Hva er de beste utbytteaksjene i 2025?

Det avhenger av din strategi og hvor høy risiko du er tilfreds med. Noen populære og soldie utbytteaksjer er Hugo Boss, Telenor, Mowi, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Equinor og Yara.

Når betales utbytte 2025?

Utbetalingsdatoen varierer fra selskap til selskap og det bestemmes på generalforsamlingen. Utbetalingen skjer enten månedlig, kvartalsvis, halvårlig eller årlig.

Er utbytte skattefritt?

Nei, utbytte er skattepliktig.

Hvor lenge må man ha en aksje for å få utbytte?

Du må eie aksjene dagen før utbyttet utbetales. Denne dagen refereres som «Ex-dagen».   

Hva er vanlig utbytte?

Et vanlig utbytte ligger på mellom 1 og 8 prosent, men varierer fra selskap til selskaper. Noen selskaper betaler så mye som opptil 30 prosent i utbytte i etter perioder hvor de har prestert godt.

Hvor ofte får man utbytte på aksjer?

Det varierer. Noen utbytteaksjer betaler månedlig, men det mest vanlige er kvartalsvis eller årlig.

Hvorfor kjøpe utbytteaksjer?

Fordeler er at du genererer inntekter uten at du trenger å selge aksjene og uavhengig av hvilken vei aksjekursen beveger seg.

Hva er beste utbytteaksjer oslo børs?

Populære norsk utbytteaksjer er Equinor, DNB og Mowi.

Hvordan fungerer utbytteaksjer?

Aksjer med utbytte er enkelt forklart aksjer som gir deler av selskapets overskudd til de som eier aksjer i selskapet. Antallet aksjer du eier avgjør størrelsen på utbyttet.

Er utbytteaksjer bra?

Det er flere fordeler med å kjøpe utbytteaksjer, inkludert passiv og stabil inntekt i tillegg til redusert risiko.

Investor
+ innlegg